Ugrožena prava trudnica u BiH: U ovim bolnicama zabranjena pratnja pri porođaju

beba bebe porodiliste 696x435 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U bolnicama u Istočnom Sarajevu, Trebinju, Zvorniku i Bihaću trudnice ni danas nemaju pravo na pratnju osobe od povjerenja prilikom poroda!

Pokazalo je to istraživanje Udruženja „Baby steps“, koje se zalaže za bolje uslove u porodilištima širom BiH.

Oni su objavili podatke za 10 bolnica u BiH, koje su im dostavile odgovore, navodeći i da dio ustanova uopšte nije odgovorio na njihove upite.

Pozitivan primjer su Univerzitetska bolnica Foča, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Klinički centar Tuzla, gdje je trudnicama dozvoljena pratnja tokom poroda i to može bili bilo koja osoba, po njenoj želji.

Tako na primjer u sarajevskoj Opštoj bolnici „Prim. Dr Abdulah Nakaš“ uz trudnicu može biti samo suprug, ali ne sve vrijeme, već samo prilikom tiskanja bebe. Slično je i hrvatskoj bolnici “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Bili.

Žene komentarišu da ovo i nije naročita podrška, jer im je pristustvo drage osobe važnije tokom kontrakcija, koje znaju trajati i satima.

U Bolnici u Travniku suprug može doći u pratnji i ostati najduže do dva sata prije poroda.

Prema podacima ovog udruženja, pratnja na porodu nije dozvoljena u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu, bolnicama u Trebinju i Zvorniku, te kantonalnoj bolnici u Bihaću „Dr Irfan Ljubijankić“.

U odgovorima se ne navodi kakva je situacija u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjoj Luci, ali kako je javnosti poznato, porodilje ovdje imaju pravo da traže prisustvo osobe od povjerenja koju same odaberu, i to još od 2016. godine, piše Srpskainfo.