Portal 072info

Ukidanje “bijelog hljeba” dobra namjera, ali loše osmišljena

Poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH istakli su danas u raspravi o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač šef Kluba poslanika SBB-a Mirsad Đonlagić, da je namjera predlagača bila dobra, ali da nije dobro osmišljena.

Poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović rekao je da predloženo zakonsko rješenje suštinski ne ukida institut “bijelog hljeba”.

On je naveo da predloženi zakon ne ukida privilegiju zvanu “bijeli hljeb”, jer postoji više članova koji se bave ovom materijom tako da se ukidanjem samo jednog člana – 48 ne ukida institut “bijelog hljeba”, nego da on i dalje ostaje u zakonu, piše “Srna”.

Poslanici HDZ-a BiH Vjekoslav Bevanda i SDS-a Borislav Bojić saglasni su sa Magazinovićevim stavovima i odvojeno su predložili sličan zaključak da se Savjet ministara BiH zaduži da pripremi izmjene cjelokupnog zakonodavstva koje se odnsi na prava i obaveze izabranih i imenovanih zvaničnika.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma iz HDZ-a BiH Borjana Krišto rekla je da nije riječ o sistemskom zakonu i da on ne donosi uštede.

“Usvajanje ovog zakona bilo bi parcijalno rješenje, pa se postavlja pitanje koji je cilj donošenje ovog zakona. Podržavam stav Savjeta ministara BiH koji ukazuje kojim putem bi se trebalo ići kad je riječ o ovoj materiji”, istakla je Krišto.

Poslanik Bosanske patriotske stranke preporučio je predlagaču da povuče zakon iz parlamentarne rocedure.

Đonlagić smatra da ovaj zakon predstavlja krupan korak ka ukidanju privilegija koje je teško opravdati i da doprinosi i uštedama.

Prijedlogom zakona predviđa se brisanje odredbe u Zakonu o platama i naknadama u institucijama BiH, prema kojoj izabrani funkcioneri i nosioci funkcija nakon prestanka mandata imaju pravo na jednogodišnju naknadu u iznosu plate koju su primali na tom mjestu.

Zakonski prijedlog SBB-a skinut je sa dnevnog reda prošle sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, jer je Komisija za finansije i budžet ovog doma zatražila da se o njemu izjasne Savjet ministara i Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Savjet ministara BiH potvrdio je prošle sedmice mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH o prijedlogu ovog zakona kojim se podržava donošenje izmjena cjelokupnog zakonodavstva, uključujući i Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH, kojima se racionalizuje potrošnja, pa i smanjenje izdataka po osnovi primanja imenovanih i izabranih lica u institucijama BiH.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da se regulisanju plata i naknada u institucijama BiH, pa i naknada za produženi radnopravni status, treba pristupiti polazeći od zakonskih odredbi koje podrazumijevaju donošenje politike plata i naknada u institucijama za izborni period 2015. – 2018. godine.

“Istovremeno, potrebno je pristupiti izmjenama sveukupnog zakonodavstva, kojima se reguliše radnopravni status i oblast plata i naknada u institucijama BiH, uključujući i izmjene odredbe člana devet, stava dva Ustava BiH o zabrani smanjivanja plata izabranim zvaničnicima za vrijeme trajanja mandata”, navodi se u ovom mišljenju.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma podržala je juče u prvoj fazi Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

U okviru rasprave o negativnom Izvještaju Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o vazduhoplovstvu BiH, čiji je predlagač poslanik SDP-a BiH Mirsad Mešić, on je predložio da povuče zakon iz procedure kako ne bi bio oboren čime se ne bi mogao da pojavi u parlamentarnoj prioceduri u narednih šest mjeseci.

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiH Šefik DŽaferović pojasnio je da poslovnički zakon u ovoj fazi nije moguće povući, jer je u drugom čitanju, pojasnivši da je to moglo biti učinjeno do kraja prvog čitanja.

Poslanik PDP-NDP Momčilo Novaković rekao je da je Komisija odbila zakon jer nije imala potpuno jasnu situaciju i nije dobijen stav Savjeta ministara Bih, iako je to dva puta traženo, a nije bilo ni stava Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Poslanici nisu iznijeli konkretne stavove o Prijedlogu zakona o carinskoj politici BiH.

haber.ba

Podijelite članak