2 8
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 13, 2021 @ 17:10
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine uvažilo je žalbu Državnog tužilaštva te ukinulo prvostepenu presudu kojom je odbijena optužnica da su Edin Mehmedika, Haris Špago, Rifet Berković i Asmir Mezetović vršili neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne upotrebe iz BiH u Njemačku, te odredilo novo suđenje, javla Birn. 

“Pretres pred Apelacionom vijećem je planiran 17. decembra”, naveli su iz Državnog suda.

Prvostepenom presudom od 23. augusta 2021. godine, Sud je odbio optužnicu Tužilaštva koja Mehmediku, Špagu, Berkovića i Mezetovića tereti za neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene, uz obrazloženje da optužnica sadrži “manjkavosti”.

Tako je, između ostalog, rečeno da optuženi ne mogu biti oglašeni krivim po onome što im se stavlja na teret, nego samo eventualno za neovlašteno držanje oružja, te su sva četvorica tada pušteni iz pritvora, u kojem su se nalazili od januara 2021. godine.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Na ovu presudu je Tužilaštvo uložilo žalbu, koju je Apelaciono vijeće Suda BiH uvažilo.

Optuženi se terete da su tokom decembra 2020. i januara 2021., po prethodnom dogovoru, djelujući kao grupa s ciljem sticanja koristi, vršili prevoz i posredovali radi izvoza u prometu veće količine oružja, dijelova oružja, minsko-eksplozivnih sredstava i vojne opreme, a radi daljnjeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u zemljama Zapadne Evrope.

Mehmedika je, prema optužnici, ostvario kontakt sa osobama iz Njemačke, s kojima je dogovorio promet oružja, te je angažovao Špagu, koji je dogovorio s Berkovićem kupovinu oružja i vojne opreme koje su nabavili Berković i Mezetović.

Potom su se Mehmedika i Špago, kako se dalje navodi u optužnici, 19. januara 2021. odvezli pred Berkovićevu kuću na području Kladnja i preuzeli više ručnih bombi, ručni raketni bacač RPG-22, municiju i lovačko naoružanje i opremu, te to smjestili u vozilo kojim je upravljao Mehmedika i zaputili se prema Sarajevu, ali ih je policija zaustavila u Olovu i pronašla oružje, municiju i opremu.

LIDER