Portal 072info

Ukoliko imate česte glavobolje, vrijeme je da posjetite vašeg oftalmologa

Često je oftalmolog upravo prvi ljekar kojeg pacijenti odaberu posjetiti zbog glavobolje. Jedan od razloga je što se oftalmolozi svakodnevno susreću s ovim simptomom u ordinaciji. Najčešće tegobe su bolovi dijelova glave, bol u oku ili regiji iznad očiju, a pacijenti su svih uzrasta, od najmlađih do najstarije populacije. Prema riječima oftalmologinje Ajle Pidro, najčešći razlog glavobolje u njenoj ordinaciji jeste dioptrija.

“Ponekad glava boli zbog nekorištenja naočala ili leća, ili zbog nekorektno određene dioptrije. Moderan način života dovodi do sušenja površine oka usljed čega se može osjetiti tupa bol u glavi u predjelu oko očiju, što je još češći uzrok kod radno aktivnih ljudi. Ipak, glavobolja ili bol u oku s normalnim spoljašnjim izgledom skoro uvijek ima drugo porijeklo, ali neophodno je napraviti pregled oka da bi se isključila opasna stanja kao što su povećani pritisak u glavi ili oku kao uzrok”, objašnjava oftalmologinja Ajla Pidro.

Upravo nekorištenje naočala ili korištenje naočala s nepravilnom dioptrijom može dovesti do velikih smetnji. Mišići oka su u grču i nakon dužeg rada taj napor uzrokuje pojavu glavobolje.

“Postoji i velika skupina pacijenta koji nose naočale iako nemaju dioptriju, i oni česti pacijenti u našim ambulantama. Zato je od izuzetne važnosti preglede obavljati korektno uz širenje zjenica, posebno kod djece, ili ukoliko prvi put trebate dioptriju”, kazala je Pidro.

Astenopija je pojava velikog broja simptoma od kojih je glavobolja jedan od bitnijih, a povezana je s dugim periodima intenzivnog fokusiranja na čitanje ili vožnju.

“Nastaje zbog toga što naš mozak, ukoliko se jako fokusira na jednu radnju, to radi tako da smanji fokus s radnji koje mu se u tom trenutku ne čine bitnim. Tako smanjuje broj treptanja i aktivnosti mišića koji vrše koordinaciju očiju. Za posljedicu imamo crvene i umorne oči koje ponekad vide duplo ili mutno”, objašnjava Pidro.

Oko i posljedično glava može da boli zbog upale bilo kojeg segmenta oka. Ipak, pored navedenih razloga kada glava boli zbog očnih stanja, još su češća stanja kao što su upala sinusa, visok krvni ili pritisak u glavi ili jednostavno nepravilno sjedenje za računarom.

“Svaki simptom koji nastaje naglo ili se promijenio od posljednjeg puta kada ste ga osjetili je razlog za uzbunu. Najopasniji simptom za očnog ljekara je naravno gubitak vida ili promjena u vidu. Ali ukoliko uz glavobolju imate promjene na oku u vidu crvenila, pojavu duginih boja u vidnom polju ili povraćanje, to su simptomi koji se ne smiju zanemariti. Naravno, ako glavobolju prate temperatura, naglo povraćanje, gubitak ili izmjena svijesti, to su razlozi za uzbunu”, kazala je Pidro.

Pidro je dodala i kako se glavobolja rješava pronalaskom uzroka.

“Svaki pacijent je poseban slučaj te ukoliko se pronađe uzrok vezan za oči, onda se naprave nove naočale ili propišu kapi za neko od stanja koje liječimo. Ipak, liječenje glavobolja često zahtijeva pregled neurologa ili interniste, kada kao tim možemo pomoći najvećem broju pacijenata”, objasnila je na kraju našeg razgovora oftalmologinja Ajla Pidro.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
  • 9
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME