vjencanje brak ilustracija juni6 pb
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
Kurbani 2021

Institut za javno zdravstvo RS-a objavio je preporuke koje se odnose na održavanje svadbenih svečanosti i sličnih događaja.

Tako je prilikom održavanja svadbenih svečanosti i sličnih događaja, potrebno je pridržavati se sljedećih preporuka:

– preporučuje se da se sve proslave, kad god je to moguće, organizuju na otvorenom prostoru te da se ograniči broj zvanica na najmanji mogući broj

maksimalan broj zvanica treba da bude u skladu sa trenutno važećim zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije

– za vrijeme boravka u objektu u kojem se organizuje proslava, preporučuje se održavanje fizičke distance između gostiju te primjena svih drugih važećih higijensko – epidemioloških mjera.

– za organizaciju svadbene svečanosti u skladu sa važećim mjerama, odgovoran je organizator proslave.

– organizator određuje odgovorna osoba koje se stara da se mjere poštuju.

– organizator svadbene svečanosti vodi evidenciju prisutnih gostiju (evidencija obuhvata ime i prezime i kontakt telefon).

– osobe koje imaju simptome zarazne bolesti (povišena tjelesna temperatura, respiratorni simptomi kao kašalj i kratak dah, bol u grlu, malaksalost, bol u mišićima, proliv, povraćanje…) ili kod kojih postoji sumnja ili potvrđena COVID-19 infekcija, kao i oni koji su bili u kontaktu sa osobama sa sumnjom na COVID-19 ili osobama sa potvrđenom COVID19 infekcijom ne smiju prisustvovati ovim proslavama.

– prilikom izvođenja muzike uživo, potrebno je obezbijediti udaljenost od četiri metra između bine i stolova.

– ne preporučuju se aktivnosti koje uključuju blizak fizički kontakt, poput plesa, grljenja, ljubljenja i slično, osim ako se ne radi o članovima istog domaćinstva ili osobama koje su uobičajeno u bliskom kontaktu.

Detaljne preporuke možete pročitati OVDJE.