Ukrajinka koja je organizovala prostituciju u BiH čeka svoju presudu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Iznošenjem završnih riječi optužbe i odbrane danas je u Sudu BiH održano ročište u predmetu protiv Asmih Ždanove (Zhdanova, 60), zvanoj Asja, koja se tereti za međunarodnu trgovinu ljudima i međunarodno navođenje na prostituciju, potvrdila je za portal “Avaza”, advokatica Nada Dalipagić koja zastupa Ukrajinku. 

Organizirale grupu ljudi

Državni tužilac Oleg Čavka, zatražio je tražio da se Ždanova kazni za navedena krivična djela , dok je advokatica Dalipagić tražila oslobađajuću presudu.

Presuda u ovom predmetu bit će objavljena u petak 14. oktobra u 11 sati.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Žaanove, ali i Natalije Načinkin (Nataliie Nachinkin) protiv koje se vodi postupak u Sudu BiH , a nakon što je izručena iz Mađarske. One se terete da su od početka 2019. godine, pa sve do 26. januara ove godine, na području Mostara i Banja Luke, djelujući zajedno i u međusobnom dogovoru, organizirali grupu ljudi radi vršenja međunarodnog navođenja na prostituciju i međunarodne trgovine ljudima.

Pružanja seksualnih usluga za novac

U optužnici se navodi da su optužene, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, vrbovale strane državljanke, uglavnom sa područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodile u BiH, pronalazili smještaj i iskorištavali radi pružanja seksualnih usluga za novac, što je kod nekih od žrtava, dovelo do teških posljedica po tjelesno i duševno zdravlje.

U okviru istrage, prikupljeni su dokazi da su optužene sudjelovale u vrbovanju, dovođenju u BiH i eksploataciji, najmanje 17 žrtava trgovine ljudima, koje su na području BiH, najviše na lokacijama u iznajmljenim prostorima u Mostaru, Banja Luci i Bijeljini, tjerale na pružanje seksualnih usluga za novac, koji su žrtve morale davati optuženima, a kada su žrtve izrazile neslaganje sa tretmanom i postupanjem, optužene su žrtve na različite i ponižavajuće načine primoravale na dalju eskploataciju i iskorištavanje.

Avaz