Ukrajinski diplomata: Primite nas u NATO ili ćemo se morati dodatno naoružati

Screenshot 3 1 24
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ukrajinski diplomata je upozorio da bi Kijev mogao biti prisiljen dodatno se naoružati da bi zaštitio sigurnost zemlje ako NATO ne udovolji zahtjevu za članstvo usljed tenzija sa susjednom Rusijom.

Andriy Melnyk, ukrajinski ambasador u Njemačkoj, kazao je nacionalnoj javnoj radijskoj mreži Deutschlandfunk da administracija predsjednika Vladimira Zelenskog procjenjuje sve moguće opcije dok rastu strahovi zbog moguće eskalacije neprijateljstava na istoku zemlje.

“Ili smo dio saveza poput NATO-a i doprinosimo jačanju ove Europe, ili imamo samo jednu mogućnost, da se naoružamo”, citirala je Melnyka njemačka novinska agencija DPA. “Kako bismo drugačije mogli garantovati našu odbranu?”

U međuvremenu, Rusija je skupila desetine hiljada vojnika, kao i tenkove i artiljeriju u blizini zajedničke granice. Moskva je također mobilizovala trupe u anektiranom crnomorskom regionu Krima.

Ukrajina je trenutno saveznica NATO-a, ali nije članica. Godinama je nastojala pokrenuti pregovore o pridruživanju, ali je stalno odbijana.

Ranije ovog mjeseca Kijev je pozvao da se proces ulaska u alijansu, rekavši da je to jedini način da se okonča sukob u regiji Donbas, čiji su dio Donjeck i Lugansk.

Moskva se protivi takvom planu i optužila je NATO i SAD da su Ukrajinu pretvorili u “bure baruta” sa sve većim isporukama oružja u zemlju.

NATO je u međuvremenu rekao Ukrajini da pokrene domaće reforme i razvije svoje odbrambene sposobnosti da bi se moglo razmotriti članstvo.

Zelensky je u petak rekao da je ponovno pokrenuo pitanje kandidature Ukrajine za članstvo u NATO-u dok je prisustvovao razgovorima s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu. Njemačka kancelarka Angela Merkel također se putem video veze pridružila raspravama u glavnom gradu Francuske.

Ukrajinski predsjednik rekao je novinarima nakon sastanka da osjeća podršku Francuske i Njemačke, koje su članice NATO-a, s obzirom na akcioni plan njegove zemlje za pridruživanje savezu.

Također je rekao da je spreman za četverosmjerne razgovore koji bi uključivali ruskog predsjednika Vladimira Putina radi smirivanja odnosa, dodajući kako misli da bi odvojeni sastanak američkog predsjednika Joea Bidena i Putina koji je predložio Washington mogao pomoći u rješavanju nekih pitanja.