Portal 072info

Umjerena fizička aktivnost može usporiti starenje mozga

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Čak i umjerena fizička aktivnost može usporiti starenje mozga, pokazalo je istraživanje koje su nedavno proveli istraživači Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bostonu. “Uobičajeno je da se mozak smanjuje kako ljudi stare. Do 60. godine volumen mozga se smanjuje za oko 0,2 posto godišnje , a intenzivnije smanjivanje mozga povezano je s kognitivnim problemima”, navode istraživači.

Istraživanje je objavljeno u magazinu JAMA Network Open, a provedeno je na sredovječnim osobama. Rezultati su pokazali da je svaki dodatni sat proveden u laganoj fizičkoj aktivnosti povezan s 0,22 posto većim volumenom mozga. U poređenju sa manje od 10 minuta dnevno laganih aktivnosti, provesti 10 do 19 minuta dnevno u umjerenim tjelesnim aktivnostima poput bržeg hoda povezano je s 0,29 posto većim volumenom mozga.

Navedeni nivoi aktivnosti manje od onog što se preporučuje kao minimum potreban postizanje značajnih zdravstvenih dobrobiti. Reuters podsjeća da se u preporukama uobičajeno navodi da bi odrasle osobe sedmično trebale provesti minimalno 150 minuta u umjereno intenzivnim tjelesnim aktivnostima (oko 21 minute dnevno) ili 75 minuta sedmično intenzivno vježbati te dnevno napraviti najmanje 10.000 koraka.

Istraživanje je pokazalo da su osobe koje su dnevno pravile najmanje 7.500 imale veći volumen mozga u odnosu na osobe koje su dnevno pravile manje od 7.500 koraka. Istraživači procjenjuju da je svaki dodatni sat lagane tjelesne aktivnosti povezan s 1,1 godinu manje starenja mozga. Ipak, upozoravaju da zbog mladosti ispitanika procjene možda nisu tačne.

Za potrebe ovog istraživanja, tim sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bostonu angažovao je 2.354 sredovječnih dobrovoljaca kojima je mjerena potrošnja energije i broj koraka. Uz pomoć magnetske rezonance procijenjen je volumen njihovog mozga u odnosu na volumen lobanje.

“U lobanji ne bi trebalo biti mnogo prostora koji nije ispunjen moždanim tkivom. Ako vidimo mnogo praznog prostora to sugerše da se mozak smanjio i to može biti povezano s demencijom”, rekla je Nicole Spartano za Reuters.

Yaakov Stern, profesor neuropsiholiogije na Univerzitetu Columbia u New Yorku koji nije bio ukljčuen u istraživanje, ukazuje na to da je istraživanjem proučavana samo veza između fizičkih aktivnosti i volumena mozga, a ne i kognitivnih funkcija i rizika za demenciju. Napominje da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se to razjasnilo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME