Screenshot 5 27


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Kada je trebalo nezakonito izuzimati snimke s nadzornih kamera o podnositelju anonimne krivične prijave protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, Osman Mehmedagić zvani Osmica djelovao je ekspresno. Snimci su izuzeti bez naloga, a izuzimanje je dogovoreno putem aplikacije Whats App. Ako je OSA BiH tako sposobna, kao što je predstavljaju botovi SDA, postavlja se pitanje zbog čega Mehmedagić nije dao naređenje agentima OSA-e da izuzimu snimke i prikupe operativne informacije o ubistvima Dženana Memića i Davida Dragičevića.

Obavještajna agencija koja nije sposobna prikupiti informacije o ubistvima, čiji stručnjaci nisu u stanju vratiti podatke s hard diskova, a na kojim se nalaze sigurnosno interesantni snimci s nadzornih kamera, jednostavno nije agencija koja opravdava svrhu svog postojanja. Još gore je ukoliko agencija ima ljudske i tehničke kapacitete da to učini, ali u konačnici ne poduzima ništa.

Kada je trebalo da se izuzmu snimci s nadzornih kamera JP BH Pošte, kako bi se utvrdilo ko se to drznuo da korumpiranog direktora OSA BiH Osmana Mehmedagića prijavi za počinjenje krivičnog djela, OSA je djelovala ekspresno. Rukovodioc Odsjeka za cyber sigurnost OSA-e Muhamed Pekić, po nalogu Mehmedagića, preko aplikacije Whats App “naručio” je snimke od direktora JP BH Pošte. Snimke je na USB-u izuzeo bez ikakvog naloga uz obrazloženje da će direktor Mehmedagić nalog dostaviti naknadno.

Je li OSA BiH mogla ovako brzo djelovati i u slučaju ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića? Jeste! Ali nije djelovala jer primarni zadatak Osmana Mehmedagića nije da radi u interesu države BiH – ma koliko god se on pokušao predstaviti kao patriota – već da zaštiti sebe i ljude iz SDA.

Ako već štiti ljude iz SDA prosto je nemoguće očekivati da Mehmedagić ima ingerencije da pošalje bilo koga u hotele koji su u vlasništvu visokog funkcionera SDA Alije Budnje. U tim prostorijama OSA BiH nema nikakve nadležnosti jer njene nadležnosti počinju tek onog momenta kada se direktor Mehmedagić nađe u problemu. Svi smo svjesni da bi skroz drugačija priča bila bi da je neko iz hotela u vlasništvu Budnje telefonski podnio krivičnu prijavu protiv Mehmedagića. Tada bi se ekspresno izuzimali snimci s nadzornih kamera. Ne bi se čekalo nekoliko dana da pod čudnim okolnostima nestanu. A i da nestanu, angažovali bi se ako treba i vanjski eksperti, da vrate s hard diska snimke koji su interesantni Mehmedagiću.

Već je poznato da OSA BiH u Republici Srpskoj nema nikakve nadležnosti. Ne zato što OSA-i zakon brani djelovanje na teritoriji ovog bh. entiteta već iz razloga što je Mehmedagić napravio od OSA BiH agenciju koja je nadležna da prosipa silu samo u kantonima u kojim su Bošnjaci većina.

Odlučio je Mehmedagić, nadajući se da će SNSD cijeniti njegovu indolentnost, ne miješati se u ovoj slučaj. U konačnici, kakve veze ima ubistvo u Banjoj Luci sa SDA. Istom politikom vodio se i kada ga od 2015. godine do danas nije zanimalo gdje radi 800 policijskih i drugih službenika koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici, a koji raspolažu tajnim podacima u raznim agencijama poput SIPA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, kantonalnim MUP-ovim i MUP-u RS. Da je Mehmedagića zanimalo ti policijski službenici danas bi bili bez posla jer svoj posao ne bi mogli raditi bez sigurnosne dozvole.