Portal 072info

UP Zenica uspješno okončalo projekat o parafiskalnim nametima

U periodu 12.05.2014. – 12.11.2014. godine Udruženje poslodavaca Zenica uspješno je implementiralo projekat „Poboljšanje poslovnog ambijenta u općini Zenica kroz smanjenje parafiskalnih nameta“ u saradnji sa CPCD-om i Ambasadom Kraljevine Švedske.

U sklopu ovog projekta izrađena je brošura pod nazivom „Poboljšanje poslovnog ambijenta u općini Zenica kroz smanjenje parafiskalnih nameta“, kao i anketni upitnik. Privrednici i građani naše općine anketirani su u vezi sa parafiskalnim nametima. Brošuru je moguće preuzeti i na www.upzenica.ba, a anketni upitnik se može ispuniti na navedenoj web adresi u online verziji.

U sklopu ovog projekta ostvarena je saradnja sa predstavnicima privrednika iz svih općina ZDK, tako da će se do kraja godine formirati baza podataka o vrsti, visini i načinu obračuna pojedinih parafiskalnih nameta u svim općinama ZDK. Na taj način ćemo znati kako se obračunava i koliko iznosi Naknada za Korištenje gradskog građevinskog zemljišta, ali i ostali parafiskalni nameti u Zenici, Visokom, Žepču, itd.

Posebno nas raduje činjenica da je općina Zenica formirala Radnu grupu za usklađivanje Odluke o komunalnom redu sa presudom Ustavnog suda FBIH. U formiranoj radnoj grupi učešće su uzeli i predstavnici Udruženja poslodavaca Zenica. Smatramo da ćemo u najskorije vrijeme naći zajedničko rješenje kada je u pitanju Odluka o komunalnom redu općine Zenica i komunalne takse. U minulom periodu, poslodavci u pravilu, nisu bili konsultovani kada je u pitanju donošenje ovakvih Odluka od strane općine. Formiranje ove Radne grupe od strane općine Zenica može biti primjer za uspješno rješavanje sličnih pitanja i u narednom periodu.

Udruženje poslodavaca Zenica želi da poboljša poslovno okruženje u općini Zenica, a naravno i šire, pa smanjenje parafiskalnih nameta predstavlja samo jedan u nizu koraka koje zagovaramo u cilju povećanja zaposlenosti, smanjenja sive ekonomije i privlačenja domaćih i stranih investitora u naš grad i šire.

Podijelite članak