Portal 072info

Uporedili smo cijene u Zenici, Travniku, Goraždu, Tuzli, Prijedoru, Bijeljini, Sarajevu i Mostaru: Gdje je najskuplje živjeti?

Prosječna plaća u Federaciji u ovoj godini je 839 KM, saopćio je Federalni zavod za statistiku. Najvišu prosječnu plaću primaju u Kantonu Sarajevo 1.018 KM, a najnižu u Srednjobosanskom kantonu – 678 KM.

Kada idemo još detaljnije, najnižu plaću u Federaciji imaju zaposleni u Gračanici – 541 KM u prosjeku. Visina plaće određuje i kupovnu moć građana, pa se tako i formiraju cijene u trgovinama, na pijacama, u ugostiteljskim objektima.

Trebinjski ćevapi

Tim „Dnevnog avaza“ istražio je cijene u Zenici, Travniku, Goraždu, Tuzli, Prijedoru, Bijeljini, Sarajevu i Mostaru i došao do zaključka da je najskuplje upravo u ova posljednja dva grada.

Sarajevska općina Centar, koja je, prema procjeni lidera SDA Bakira Izetbegovića, „vrednija od deset ostalih“, inače je rekorder po visini plaće isplaćene u FBiH. U prosjeku, žitelji ove općine imaju plaću 1.197 KM, ali plaćaju i najviše cijene.

Travnik je poznat po ćevapima, pa mnogi u grad dođu samo zbog ovog tradicionalnog specijaliteta. U Travniku je porcija ćevapa 3,5 KM, u Sarajevu najmanje 6,5, u Mostaru čak sedam, a u Trebinju i do deset KM po porciji. 

Kada je u pitanju svježe meso, čini se da su cijene u svim gradovima skoro iste, teletina po kilogramu do 17 maraka, piletina četiri i više, junetina oko 6,5 KM. 

Razlika u cijenama najviša je, čini se, kod zanatskih usluga.

U svim smo gradovima ispitivali koliko je sređivanje frizura, šišanje. U Zenici se za šišanje (muški frizer) naplaćuju tri KM, Travniku i Prijedoru pet, u Goraždu šest maraka, u Mostaru i Trebinju za frizuru se mora platiti i do deset KM, u Sarajevu ponegdje košta i do 12. 

Pitali smo i građane ovih gradova koliko plaćaju kubik vode – u Tuzli je to 1,10 KM bez PDV-a, u Prijedoru kubik nakon februarskog poskupljenja košta 1,61 KM, a u Bijeljini tvrde da vjerovatno plaćaju najskuplju komunalnu vodu. No, po cijeni od 1,3 KM po kubiku jasno je da ima i skupljih gradova.

– Mostar godinama bije glas da je najskuplji grad u BiH. Brojna istraživanja svjedočila su upravo o tome da Mostarci plaćaju za većinu životnih namirnica i usluga znatno više nego u drugim gradovima BiH. Kafa u staroj gradskoj jezgri zna biti i tri KM – kažu nam  Mostarci. 

Prosječna plaća u Mostaru je 1.042 KM i grad na Neretvi nalazi se među prva tri u Federaciji s najvišim plaćama u prosjeku.

Viša primanja

Trebinje važi za jedan od najposjećenijih turističkih gradova u BiH, u koji dolaze mnogi turisti. Ali, u Trebinje, posebno vikendom, dolaze i mnogi mještani susjednih gradova iz Crne Gore i Hrvatske zbog dosta nižih cijena na čuvenoj trebinjskoj pijaci, ali i po kafićima i restoranima. 

Građani se, pritisnuti računima, ratama kredita, obavezama, dovijaju na razne načine, vagaju, računaju, preračunavaju, te tako nerijetko prijeđu kilometre u potrazi za jeftinijom hranom, odjećom, higijenskim potrepštinama. Istraživanja pokazuju da građani BiH, u pravilu, kupuju samo osnovno te da za prosječnu potrošačku korpu trebaju skoro dvije prosječne plaće. 

Banja Luka: Kafa u Skupštini 60 feninga 

Najjeftinije mjesto u Banjoj Luci „za popit i pojest“ bez sumnje je restoran Narodne skupštine RS, u kojem je kafa 0,60 KM. Restoran će uskoro, kao i poslanici, na pauzu, ali to običnim građanima ionako ne znači ništa, jer će i dalje znatno skuplje plaćati osnovne namirnice u gradu na Vrbasu.

Najviše plaće 

Centar Sarajevo 1.197
Ravno 1.161 
Novo Sarajevo 1.115 
Banja Luka 939
Trebinje 848  

Najniže plaće 

Gračanica 541 
Žepče 545
Tešanj 571
RS 370

Podijelite članak