Portal 072info

Uporedili smo cijene u Zenici, Travniku, Goraždu, Tuzli, Prijedoru, Bijeljini, Sarajevu i Mostaru: Gdje je najskuplje živjeti?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prosječna plaća u Federaciji u ovoj godini je 839 KM, saopćio je Federalni zavod za statistiku. Najvišu prosječnu plaću primaju u Kantonu Sarajevo 1.018 KM, a najnižu u Srednjobosanskom kantonu – 678 KM.

Kada idemo još detaljnije, najnižu plaću u Federaciji imaju zaposleni u Gračanici – 541 KM u prosjeku. Visina plaće određuje i kupovnu moć građana, pa se tako i formiraju cijene u trgovinama, na pijacama, u ugostiteljskim objektima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Trebinjski ćevapi

Tim „Dnevnog avaza“ istražio je cijene u Zenici, Travniku, Goraždu, Tuzli, Prijedoru, Bijeljini, Sarajevu i Mostaru i došao do zaključka da je najskuplje upravo u ova posljednja dva grada.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sarajevska općina Centar, koja je, prema procjeni lidera SDA Bakira Izetbegovića, „vrednija od deset ostalih“, inače je rekorder po visini plaće isplaćene u FBiH. U prosjeku, žitelji ove općine imaju plaću 1.197 KM, ali plaćaju i najviše cijene.

Travnik je poznat po ćevapima, pa mnogi u grad dođu samo zbog ovog tradicionalnog specijaliteta. U Travniku je porcija ćevapa 3,5 KM, u Sarajevu najmanje 6,5, u Mostaru čak sedam, a u Trebinju i do deset KM po porciji. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kada je u pitanju svježe meso, čini se da su cijene u svim gradovima skoro iste, teletina po kilogramu do 17 maraka, piletina četiri i više, junetina oko 6,5 KM. 

Razlika u cijenama najviša je, čini se, kod zanatskih usluga.

U svim smo gradovima ispitivali koliko je sređivanje frizura, šišanje. U Zenici se za šišanje (muški frizer) naplaćuju tri KM, Travniku i Prijedoru pet, u Goraždu šest maraka, u Mostaru i Trebinju za frizuru se mora platiti i do deset KM, u Sarajevu ponegdje košta i do 12. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pitali smo i građane ovih gradova koliko plaćaju kubik vode – u Tuzli je to 1,10 KM bez PDV-a, u Prijedoru kubik nakon februarskog poskupljenja košta 1,61 KM, a u Bijeljini tvrde da vjerovatno plaćaju najskuplju komunalnu vodu. No, po cijeni od 1,3 KM po kubiku jasno je da ima i skupljih gradova.

– Mostar godinama bije glas da je najskuplji grad u BiH. Brojna istraživanja svjedočila su upravo o tome da Mostarci plaćaju za većinu životnih namirnica i usluga znatno više nego u drugim gradovima BiH. Kafa u staroj gradskoj jezgri zna biti i tri KM – kažu nam  Mostarci. 

Prosječna plaća u Mostaru je 1.042 KM i grad na Neretvi nalazi se među prva tri u Federaciji s najvišim plaćama u prosjeku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Viša primanja

Trebinje važi za jedan od najposjećenijih turističkih gradova u BiH, u koji dolaze mnogi turisti. Ali, u Trebinje, posebno vikendom, dolaze i mnogi mještani susjednih gradova iz Crne Gore i Hrvatske zbog dosta nižih cijena na čuvenoj trebinjskoj pijaci, ali i po kafićima i restoranima. 

Građani se, pritisnuti računima, ratama kredita, obavezama, dovijaju na razne načine, vagaju, računaju, preračunavaju, te tako nerijetko prijeđu kilometre u potrazi za jeftinijom hranom, odjećom, higijenskim potrepštinama. Istraživanja pokazuju da građani BiH, u pravilu, kupuju samo osnovno te da za prosječnu potrošačku korpu trebaju skoro dvije prosječne plaće. 

Banja Luka: Kafa u Skupštini 60 feninga 

Najjeftinije mjesto u Banjoj Luci „za popit i pojest“ bez sumnje je restoran Narodne skupštine RS, u kojem je kafa 0,60 KM. Restoran će uskoro, kao i poslanici, na pauzu, ali to običnim građanima ionako ne znači ništa, jer će i dalje znatno skuplje plaćati osnovne namirnice u gradu na Vrbasu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najviše plaće 

Centar Sarajevo 1.197
Ravno 1.161 
Novo Sarajevo 1.115 
Banja Luka 939
Trebinje 848  

Najniže plaće 

Gračanica 541 
Žepče 545
Tešanj 571
RS 370


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME