5 323


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Najviši sud je naglasio u obrazloženju da je osuđenik u više navrata bez pristanka spolno općio sa suprugom i izvršio sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju. – Žrtva je bila u strahu od psihičkog zlostavljanja jer je optuženik učestalo vrijeđao i omalovažavao žrtvu. Branio joj je druženje s unucima, a nad žrtvom je vršio i ekonomsko nasilje jer je odbijao sudjelovati u režijskim troškovima i doveo je u stanje ovisnosti, pojasnio je sud dodajući da je optuženik zaprijetio žrtvi koja je rekla da će se rastati i podijeliti imovinu. 

Olakšavajuća okolnost jer nije ranije osuđivan

Olakšavajućim su optuženiku cijenjeni dosadašnja neosuđivanost, narušeno zdravstveno stanje te smanjena ubrojivost u vrijeme počinjenja krivičnog djela. Otegotnim je cijenjena okolnost da je u više navrata u inkriminiranom razdoblju bez pristanka žrtve s njom izvršio spolni odnošaj i s njim izjednačenu spolnu radnju. 

– To je u većoj mjeri dovelo do povrede zaštićenog dobra, a to je sloboda odlučivanja u sferi spolnosti, dodao je sud.

Žrtva hospitalizirana

Najviši sud je nadodao da je žrtva bila hospitalizirana zbog lošeg psihičkog stanja i pokušaja suicida te da životna dob optuženika nije takvog značaja da bi se trebala cijeniti olakotnom.

 Ovako odmjerena kazna primjerena je težini i okolnostima počinjenih krivičnih djela i osobi optuženika. Takvom će se kaznom ostvariti svrha kažnjavanja i u dostatnoj mjeri izraziti odgovarajući prijekor društva prema takvim kaznenim djelima. Ujedno će se upozoriti drugi građani da se klone sličnih postupaka, zaključio je Vrhovni sud.

Avaz