Upotrijebite vodku kao sredstvo za čišćenje i uklonite neugodne mirise i plijesan iz doma

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Vodka je žestoko alkoholno piće koje potiče iz Istočne Evrope, no osim za piće možete je koristiti kao alternativno sredstvo za čišćenje doma.

Upotrebom vodke možete ukloniti neugodne mirise s odjeće, ali i plijesan koja nastaje kao posljedica vlage. Dovoljno je da 80 ml vodke zajedno sa omiljenim deterdžentom stavite u mašinu za pranje veša i operete odjeću koja je poprimila neugodne mirise. U slučaju da vam se u domu pojavila plijesan dovoljno je da to mjesto pošpricate vodkom, sačekate 15 minuta, a zatim je sastružete starom četkicom za zube.

Vodka ima antibakterijski učinak pa je možete iskoristiti da rezano cvijeće duže održite svježim. U vazu sa cvijećem dodajte jednu kašiku vodke koja će uništiti bakterije koje se nakupljaju u vazi i na cvjetovima.

Ukoliko ste se opekli na koprivu ili otrovni bršljan iskoristite vodku koja će smanjiti svrbež i peckanje.

Najpopularnije rusko piće možete iskoristiti i za pravljenje mirisnog difuzora. U omiljeno eterično ulje dodajte oko 60 ml vodke što će osigurati da ulje duže ima intenzivan miris.

Vodka je glavni sastonak najboljih DIY sestrava za čićenje stakla. Pomiješajte 240 ml vodke sa 60 ml ocata i pola kašike tečnog sapuna. Dobro promiješajte, pretočite u bočicu i očistite prozore i staklene površine. Također, malo vodke možete dodati deterdžentu za pranje suđa kako bi vaše čaše ponovo dobile sjaj.

Ukoliko s nečega niste uspjeli ukloniti naljepnicu dovoljno je da je prelijete vodkom i ostavite da neko vrijeme odstoji. Nakon toga će naljepnica sama spasti.

Klix.ba