Portal 072info

Upozorenje gradske inspekcije oko aerozagađenja

Zbog povećanog spaljivanja čvrstog goriva, smeća, guma, plastike, starog ulja i drugih neprimjerenih predmeta,  kao i zbog  stabilnih vremenskih prilika povećano je aerozagađenja u našem gradu.

Uočeno je da se na javnim površinama, privatnim posjedima i obalama rijeke vrši paljenje otpada  što uzrokuje ionako visok stepen zagađenja zraka. Obavještvamo građane koji uoče da bilo ko ostavlja razni otpad koji se može zapaliti da odmah obvijeste inspekciju ili policiju kako bi se identifikovalo to lice.

Napominjemo da je paljenje otpada kažnjivo i da predstavlja prekršaj po Odluci o komunalnom redu  a može biti i krivično djelo propisano krivičnim zakonom F BiH.

Također molimo građane da ne vrše spaljivanja otpada u svrhu zagrijavanja kuća, poslovnih prostora i drugo jer je također uočeno da se u kućnim pećima spaljuje razno smeće (guma, plastika, staro ulje i dr.). Molimo građane da što više koriste energente za zagrijavanje stambenih i poslovnih prostora  koji ne zagađuju okolinu.

Molimo građane da nam dostave podatke o eventualnim počiniocima navedenog prekršaja ili krivičnog djela, pa time pomognu smanjenju aerozagađenja.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box