Upozorenje iz Petrola: Moguće su nestašice goriva u BiH

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Tokom ljeta moguće su nestašice naftnih derivata u Bosni i Hercegovini zbog znatno otežane opskrbe izazvane blokadom uvoza ruske nafte u Europskoj uniji.

Kako su kazali iz slovenskog Petrola za portal Raport Grupa je za 2022. godinu osigurala dugoročne ugovore o kupovini naftnih derivata u mjeri koja odražava trenutnu dinamiku rasta mobilnosti na nivoima prije covida, kako je definirano u poslovnom planu za 2022. godinu.

– Bez obzira na embargo na rusku naftu, grupa Petrol će realizovati potpisane dugoročne ugovore, ali može doći do kašnjenja u isporukama i rasta otkupnih cijena. Zbog situacije u Ukrajini, a time i pogoršane sigurnosne situacije, već smo vidjeli kašnjenja u lancima nabavke. Međutim, možemo potvrditi da je grupa Petrol potvrdila planirane isporuke naftnih derivata za mjesec juni za snabdijevanje tržišta na kojima posluje (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija)” – naveli su za Raport.

ČITAJ JOŠ:  Zašto pad cijena nafte na svjetskom tržištu ne znači i automatski pad cijena goriva u BiH 

Pojašnjavaju da se cijelo tržište naftnih derivata suočava se s problemima snabdijevanja.

– Cijelo tržište naftnih derivata suočava se s problemima snabdijevanja, sa većom potražnjom od ponude, na mogućnost nestašice goriva (posebno ljeti) i rasta cijena na duži rok, upozoravaju na to i međunarodne stručne organizacije. Izazov su i rafinerije, koje će imati ograničen kapacitet dok se tehnološki ne prilagode sirovinama iz “neruskih” izvora. Dodatna komplikacija u našoj neposrednoj blizini je kvar austrijske rafinerije Schewchat, gdje je privremeno obustavljen rad, a gorivo se koristi iz robnih rezervi. Samo u periodu od 23. maja do 10. juna, radi se o periodu nakon usvajanja embarga na rusku naftu, otkupna cijena benzina na svjetskim berzama porasla je za 16 posto, a dizel goriva za 25 posto. Zbog navedenih faktora nije moguće predvidjeti dalji razvoj kretanja nabavnih i maloprodajnih cijena goriva, zaključili su u Petrolu.

ČITAJ JOŠ:  Sindikat obrazovanja o konkursima

– Umjesto da pregovaraju sa INA-om, odnosno naftnom industrijom Srbije, da vidimo da li možemo iz Ploča da obezbjedimo gorivo, niko o tome ne razmišlja. Pitanje je dana kada će ovo pitanje postati najvažnije i bojim se da ako se ovako nastavi uskoro nećemo ni imati goriva na pumpama – kazao je tada Mirko Šarović.

GODISNJICA
MARKETING