Upozorenje vlastima: BiH može ponovo da se nađe na “crnoj listi” EU i FATF-a

9a45f2fa3bbc1565ff2c683f0c0b374e

Iz Udruženja banaka BiH upozoravaju nadležne nivoe vlasti kao i javnost na opasnost ponovnog stavljanja Bosne i Hercegovine na tzv. “crne liste” Evropske unije i FATF-a zbog odlaganja donošenja zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Povodom sastanka na temu nacrta Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti koji je zakazalo Ministarstvo sigurnosti BiH za sutra i na koji su pozvane vlade i nadležna ministarstva svih nivoa vlasti u BiH, iz bankarskog sektora skreću pažnju odgovornim zvaničnicima na hitno donošenje tog zakonskog rješenja.

– Neophodno je da novi Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti bude usklađen sa međunarodnim standarima za ovu oblast, odnosno i da obuhvati segment digitalizacije. Imati odgovarajuće i međunarodno prihvatljive standarde sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, jeste međunarodna obaveza Bosne i Hercegovine – kaže se u saopćenju Udruženja banaka BiH.

U saopćenju se navodi da smatraju potrebnim upozoriti nadležne nivoe vlasti kao i javnost na opasnost ponovnog stavljanja Bosne i Hercegovine na tzv. “crne liste” Evropske unije i FATF-a zbog odlaganja donošenja ovog zakona.

Podsjećaju da je Bosna i Hercegovina već bila na tzv. “crnim listama”, također iz razloga što je odlagano donošenje propisa, te je za brisanje sa ovih listi bio potreban duži niz godina.

– Eventualno nedonošenje novog zakona može opet uzrokovati finansijske i druge posljedice kako građanima i poslovnoj zajednici tako i Bosni i Hercegovini, kaže se u saopćenju Udruženja banaka BiH.

IZVORFaktor.ba
Prethodni članakBiH: Uhapšeni jer su napali policajce u kafani
Sljedeći članakPenzioneri iz FBiH jedini na Balkanu nisu dobili pomoć