Upozorenje vozačima: Čuvajte se poledica u planinskim dijelovima BiH

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se bez dužih zastoja i vanrednih ograničenja, po pretežno suhom kolovozu.

Zbog niskih temperatura, skreće se pažnja na moguću poledicu u višim planinskim predjelima.

Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja, a posebno se izdvajaju putni pravci: Tuzla-Bijeljina, Bugojno-Novi Travnik, Sarajevo-Foča, Jajce-Banja Luka i Bihać-Bosanska Krupa.

Zbog radova na sanaciji magistralnog puta M-18 Brod na Drini-GP Hum, saobraćaj se obustavlja više puta u toku dana u trajanju do 30 minuta.

Na autoputu A1 saobraća se po suhom kolovozu bez vanrednih ograničenja.

Apeluje se na vozače da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno. Napominje se da je zimska oprema zakonski obavezna do 15.04.

Povodom nastupajućeg praznika do sutra do ponoći zabranjuje se prijevoz eksplozivnih materija na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Radovi na magistralnim putevima

M-4

Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
Doboj-Gračanica,(most preko potoka Dubovac)-zbog sanacionih radova saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

M-6.1

Kružni tok na ulazu u Široki Brijeg, na raskrsnici magistralnog sa regionalnim putem, zbog sanacionih radova saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila.
Nevesinje-Mostar dionica (Bakračuša-Nevesinje), zbog sanacionih radova na snazi su privremene obustave saobraćaja u trajanju od 10 minuta, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

M-16

Jajce Banja Luka ( lokaliteti Lučina i Bočac) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

M-16.2

Prozor-Jablanica, (na izlazu iz Prozora, u dužini od 1 km) u toku su sanacioni radovi, pa se saobraća naizmjenično. Također, zbog ulegnuća kolovoza u blizini Jablanice, usporeno je saobraćanje.

M-17

Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima) i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.

M-18

Tuzla-Bijeljina, u mjestu Požarnica (zbog klizišta) saobraća se usporeno-jednom trakom. U Seljublju je na snazi zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone.
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-zabrana za vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara, u toku su radovi na sanaciji oštećenja, zbog čega se saobraćaj povremeno obustavlja u trajanju do 30 minuta.

Regionalni putevi

R-403a Kamenica-Tržačka Raštela (u naselju Gata) zbog sanacije klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 30 tona (osim autobusa i cisterni za prevoz mlijeka).

R-418b Konjic-Buturović Polje (Jezerine) zbog klizišta potpuno je obustavljen saobraćaj. Saobraćaj prema Buturović Polju odvija se putem iz Čelebića preko novog mosta.

R-442a Hadžići-Igman (lokacija Crvene stijene)-zbog izvođenja hitnih radova na otklanjanju stijenskih masa na kolovozu, saobraćaj će se u vremenu od 08 do 16 sati, odvijati iz povremene polusatne obustave saobraćaja. Također, na istom regionalnom putu, na području Brezovače saobraća se otežano, jednom trakom

R-445 Zenica-Tetovo, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji saobraćaj se odvija jednom trakom (dionica od kružne raskrsnice Crkva do prevoja gdje se nalazi pekara “Pariz”).

Kanton Sarajevo

– Zbog izvođenja neophodnih radova, usporeno se saobraća u ulicama Kromolj i Slatinski put u Vogošći (od br. 3 do br.87). saopćeno je iz BIHAMK-a.

(Faktor.ba)