Portal 072info

Upozorenje vozačima: Povećana opasnost od odrona na putevima u BiH

U većem dijelu BiH saobraćaj se  odvija po mjestimično mokrom i klizavom kolovozu. Uslijed obilnih kišnih padavina povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke, prenosi novinska agencija Patria.  

Do kraćih zastoja dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce:  Tuzla-Šićki Brod,  Doboj-Gračanica, Čapljina-Stolac, Jajce- Banja Luka, Tuzla-Bijeljina , Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje.  Apelujemo na vozače da bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila, saopćeno je iz BIHAMK-a.  

Zbog odrona na M-17 Zenica-Žepče u mjestu Begov Han saobraćaj se odvija usporeno jednom trakom kao i na M-16 Banja Luka-Crna Rijeka-Jajce, na lokalitetu Dabraca. 

Zbog izlijevanja vode na kolovoz potpuno je obustavljen saobraćaj  na regionalnom putu R-465 Doboj-Modriča, u mjestu Bušletić.

Na autoputu A-1 Zenica jug-Sarajevo sjever izvode se radovi na redovnom održavanju (košenje trave u razdjelnom pojasu), tako da se saobraćaj na dionici Visoko-Podlugovi, u dužini od 3 km, preusmjerava iz preticajne u voznu traku. Na autoputu Bosanska Gradiška-Banja Luka na lokalitetu Kutlešin Gaj zbog radova na sanaciji klizišta saobraća se jednom trakom. 

Na graničnim prelazima Bosanski Brod i Velika Kladuša na izlazu iz naše zemlje čeka se do 20 minuta, na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Podsjećamo da je zbog radova u Hrvatskoj, na snazi zabrana saobraćanja za teretna motorna vozila na GP Brčko-Gunja. 

Sigurnosni pojas 

„VEŽI SE-SIGURNOSNI POJAS SPAŠAVA ŽIVOT“. Koristite sigurnosni sistem koji je prilagođen visini i težini Vašeg djeteta, jer 90% povreda može se izbjeći pravilnim korištenjem sigurnosnih sjedalica. ZAŠTITITE VAŠE DIJETE – UVIJEK  KORISTITE AUTOSJEDALICU !

RADOVI: 

AUTOPUT

A-1 Zenica jug-Sarajevo sjever  zbog radova na redovnom održavanju (košenje trave u razdjelnom pojasu) saobraćaj će se u dužini od 3 km preusmjeravati iz preticajne u voznu traku i to na dionici Visoko-Podlugovi do 26.05. i na dionici Zenica jug-Kakanj od 27. do 30.05.

Autoput Banja Luka- Bosanska Gradiška, na lokalitetu Kutlešin Gaj zbog radova na sanaciji klizišta saobraća se jednom trakom (preticajnom).

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4 

Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova. 

Doboj-Gračanica (most preko potoka Dubovac)-zbog sanacionih radova saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila. 

M-5

Obilaznica Sarajevo-tranzit, zbog radova na sanaciji slijeganja trupa ceste (kod RSG radija) saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-6 

Čapljina-Stolac (dionica Tasovčići-Masline)  u toku su sanacioni radovi,  od 7 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom. 

M-6.1

Prolaz kroz Mostar-zbog izgradnje glavnih kanalizacijskih kolektora, saobraća se usporeno uz ograničenje brzine.

M-16 

Jajce- Banja Luka (lokaliteti Lučina i Bočac) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

M-17

Prolaz kroz Sarajevo, zbog izgradnje vijadukta Briješće i kružnog toka, saobraća se uz ograničenje brzine.

Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja  svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima) i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.

M-18

Tuzla-Bijeljina, u mjestu Požarnica, zbog klizišta saobraća se usporeno, jednom trakom. U Seljublju je na snazi zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone.

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-zabrana za  vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara, u toku su radovi na sanaciji oštećenja, zbog čega se saobraćaj povremeno obustavlja u trajanju do 30 minuta.

REGIONALNI PUTEVI

R-443 Visoko-Kiseljak (naplatne kućice A1-raskrsnica sa R-445 Visoko-Kakanj), zbog radova na sanaciji mosta, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na dionicu R-445 Moštre-Visoko.

R-445 Zenica-Tetovo, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji  saobraćaj se odvija jednom trakom (dionica od kružne raskrsnice Crkva do prevoja gdje se nalazi pekara “Pariz”).

R-445 Podlugovi  zbog izvođenja radova na sanaciji kolovoza, saobraćaj se odvija jednom trakom uz primjenu privremeno postavljenje svjetlosne signalizacije.

R-456 Priboj-Teočak-Sapna (Goduš-Rastošnica) obustavljen je saobraćaj zbog aktiviranog klizišta. Alternativni pravac je Priboj-Tuzla-Kalesija-Sapna.

R-459 Tuzla-Šibošnica (Lovački dom-Šibošnica) obustavljen je saobraćaj zbog aktiviranog klizišta. Alternativni pravac je Tuzla-Priboj-Lopare-Čelić.

KANTON SARAJEVO

-Zbog izvođenja neophodnih radova usporeno se saobraća u ulicama: Dola, Bačići i Pruščakova.

nap.ba

Podijelite članak