Portal 072info

Uprava škole: Zašto Mahirova majka nakon šest mjeseci traži krivca u našoj školi?

Posjetili smo školu u kojoj je Mahir Rakovac fizički i psihički zlostavljan. Mahira su vrijeđali, vezali za radijator, tjerali da se ljubi sa drugim dječakom i silovali oklagijom u toaletu ove zgrade, potvrdio je Dubravko Lovrenović, očuh Mahira Rakovca.

Na kapiji škole dočekao nas je portir koji je rekao da ulaz nije dozvoljen, nakon čega je izašao jedan od upravitelja škole.

“Mahir je bio maltretiran u školi? Ko vam je to rekao? Mahir je ispisan u junu prošle godine, on nije više naš učenik. Ne znam zašto njegova majka nakon šest mjeseci traži krivca u našoj školi”
, rekao nam je jedan od upravnika Međunarodne osnovne škole u Sarajevu, nakon čega je pozvao kolegu iz uprave.

“Uprava škole upravo odlučuje o tome šta će napisati u saopćenju medijima, zato vam ne mogu dati izjavu. U toku je sudski proces, to pratimo. Još uvijek ništa ne znamo, čekamo od nadležnih da dođu i provjere, nakon čega ćemo i mi imati više informacija”, rekao nam je.

Istraga o ovom slučaju je gotova, a isti je prosljeđen Kantonalnom tužiteljstvu. Nakon našeg odlaska ispred Međunarodne osnovne škole, uprava je uputila novo saopćenje za javnost:

“Zbog pojačanog interesa javnosti, ističemo da u cijelosti stojimo pri saopćenju za javnost od 04.01.2016. godine, te apelujemo na sve nadležne institucije, da u skladu sa zakonom, u što kraćem roku, poduzmu sve neophodne  aktivnosti u cilju rasvjetljavanja  istine i odgovornosti vezane za smrt našeg bivšeg učenika Mahira Rakovca koji je našu školu pohađao do juna 2015. godine.

Obzirom da su u ovom slučaju nadležne institucije pokrenule istragu, smatramo da je neophodno sačekati rezultate iste,  te apelujemo na javnost na razumjevanje dok ista ne bude okončana.

U potpunosti stojimo na raspolaganju svim nadležnim institucijama da zajednički dođemo do istine”, stoji u saopćenju.

Nakon što je Mahirova priča dospjela u javnost, o radu ove škole govorilo je još nekoliko ogorčenih roditelja, ali i bivših učenika koji su prozivljavali torture u istoj. I u Zenici u istoj školi učenici doživljavaju torture, nakon čega ih roditelji ispisuju, ali nakon što je dijete već doživjelo brojne neugodnosti, rekla je majka učenika koji je pohađao ovu školu u Zenici, te dodala da je i jedna učiteljica u toj školi dala otkaz, jer nije više mogla podnijeti pritisak.

Podijelite članak