Portal 072info

Uprava za indirektno oporezivanje će suspendovati sa radnog mjesta sve korumpirane službenike

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kad je u pitanju akcija kodnog naziva ”Pandora” Uprava za indirektno oporezivanje će izreći mjeru suspenzije sa radnog mjesta za sve službenike UIO za koje Sud BiH donese odluku o pritvoru ili zabrani na prijedlog Tužilaštva BiH.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH je o načinu carinjenja tekstilne robe porijeklom iz Azije i Afrike saopćila da se utvrđivanje carinske vrijednosti robe, posebno tekstila, koji dolazi sa Dalekog istoka problem sa kojim nije suočena samo Bosna i Hercegovina, već i zemlje okruženja i Evropske unije, prenosi Anadolu Agency (AA).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U cilju zaštite javnih prihoda i zakonitog postupanja prilikom utvrđivanja carinske vrijednosti robe 30. marta 2011. godine direktor UIO dr. Miro Džakula donio je Naredbu o nadležnosti carinskih ispostava za carinjenje određenih roba afro-azijskog porijekla. Provođenjem Naredbe od 2011. godine pojačane su mjere carinskog nadzora pri carinjenju roba porijeklom iz azijskih i afričkih zemalja (vaganje robe, detaljan pregled dokumentacije, detaljan fizički pregled robe, prevoznog sredstva), a carinske ispostave su u obavezi da razmjenjuju podatke, kako u pogledu prihvaćenih carinskih vrijednosti, tako i o pojavi novih uvoznika, prelasku uvoznika iz jedne carinske ispostave u drugu i sl.

“Važno je naglastiti da se carinjenje tekstila ne vrši po kilogramu, kako se to najčešće prenosi u medijima, već prema zakonski utvrđenoj proceduri, a samo radi lakše orijentacije i analize podaci se prestavljaju u KM/kg”, navode iz UIO-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Analize provedenih postupaka uvoznog carinjenja određenih roba porijeklom iz Azije i Afrike pokazale su da su pojedine vrste roba porijeklom iz Azije i Afrike u ranijem periodu carinjene po ekstremno niskoj vrijednosti, što je za posljedicu imalo izbjegavanje plaćanja uvoznih dažbina i gubitak budžetskih prihoda po osnovu indirektnih poreza.

UIO dodaje kako je evidentno da je u 2013. i 2014. godini došlo do značajnog povećanja prihvaćenih carinskih vrijednosti, što je rezultat pojačanih kontrolnih aktivnosti carinjenja predmetne robe.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ovim rad na povećanju carinske vrijednosti roba koje dolaze iz Azije i Afrike nije završen, već će UIO i u narednom periodu u skladu sa zakonskim mogućnostima raditi u pravcu utvrđivanja realne vrijednosti robe koja dolazi iz azijskih i afričkih zemalja, kako bi prilikom uvoza te robe i BiH bile naplaćene sve zakonski predviđene uvozne dažbine”, naglašavaju iz ove institucije.

Kad je u pitanju akcija kodnog naziva “Pandora” Uprava za indirektno oporezivanje će izreći mjeru suspenzije sa radnog mjesta za sve službenike UIO za koje Sud BiH donese odluku o pritvoru ili zabrani na prijedlog Tužilaštva BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Agencija Anadolija

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)