Portal 072info

Upriličena posjeta Švicarske delegacije gradu Zenici i Agenciji Zeda

Švicarska ambasada kroz nekoliko svojih projekata već dugi niz godina realizuje uspješnu saradnju s Gradom Zenica. Neki od zajedničkih projekata su:  Integrisani lokalni razvoj (ILDP) i Projekat Jačanja uloge mjesnih zajednica u BiH koji su realizovani u partnerstvu sa UNDP-om kao i Projekat vodosnabdijevanja (seco).

 

Dana 19. juna 2017. godine delegacije Vlade Švicarske/Švicarske direkcije za razvoj i saradnju (SDC) sastali su se s delegacijom u Zenici.

 

Sastanku su u ime SDC delegacije iz Berna prisustvovali: Adrian Maître, zamjenik direktora Odsjeka za Evroaziju; Andreas Gerrits, Zamjenik direktora Odjeljenja za Zapadni Balkan; Irène Kränzlin, menadžer programa za BiH; Chloé Milner, regionalna savjetnica za demokratsko upravljanje za Zapadni Balkan; Regula Bäbler, savjetnica za migraciju i razvoj za Zapadni Balkan i sektor demokratskog upravljanja u BiH kao i predstavnici Ambasade Švicarske u BiH – Barbara Dätwyler Scheuer, direktorica za saradnju; David Kramer, zamjenik direktorice za saradnju; Alma Zukorlić, programski službenik za oblast demokratskog upravljanja.

 

Cilj ovog sastanka je razgovor o izazovima s kojima se susreću lokalne uprave i konkretno grad Zenica, ekonomskoj situaciji i perspektivama, strategijama ekonomskog razvoja i kreiranja radnih mjesta, kao i o iskustvima i rezultatima saradnje u okviru razvojnih projekata koje podržava i finansira Vlada Švicarske.

 

Nakon sastanka u Gradu Zenici, delegacija Vlade Švicarske direkcije za razvoj i saradnju (SDC) posjetila je Agenciju ZEDA. Ovom prilikom, Delegaciji je predstavljen Biznis inkubator Zenica, Laboratorija LIND i Impulsni kreativni centar.

Također, sastanku je prisustvovao g. Jasmin Baručija, predstavnik preduzeća Glovis d.o.o. koje se bavi proizvodnjom dječijih igrališta i urbane opreme, a koje je prošlo proces inkubiranja u okviru Biznis inkubarora Zenica, od osnivanja preko postepenog razvoja i u konačnici do uspješnog i stabilnog poslovanja.

Ovom prilikom, predstavnicima delegacije Vlade Švicarske/Švicarske direkcije za razvoj i saradnju (SDC) predstavljeni su i budući planovi u okviru Poslovne zone i Biznis inkubatora Zenica.

Podijelite članak