Uprkos ekonomskom rastu, iz BiH masovno odlaze građani

Podijelite vijest

Bosna i Hercegovina će u ovoj godini ostvariti ekonomski rrast od 4 posto, što je za 1,3 postotnih bodova više od prethodne procjene, no to malo ohrabruje građane koji masovno iseljavaju iz te zemlje zbog podjela, stalnih političkih kriza i korupcije, objavila je Svjetska banka.

Zbog posljedica pandemije, agresije na Ukrajinu te stalnih unutrašnjih političkih napetosti, Svjetska banka je ranije prognozirala kako će ekonomski u BiH iznositi svega 2,7 posto.

ČITAJ JOŠ:  Mladi ne odlaze u druge zemlje zato što je tamo dobro, već zato što je u BiH loše

Iz Svjetske banke su naveli i da velike probleme predstavlja smanjenje privatne potrošnje zbog galopirajuće inflacije, dok je posve zastala provedba strukturnih reformi uslijed “političkih previranja, pritisaka čestih izbora, korupcije koja prožima sve nivoe društva i rascjepkanosti odgovornosti između dva entiteta i kanton”.

Visoka stopa iseljavanja

Svjetska banka upozorava kako je BiH zbog slabih izgleda za napredak izložena jednoj od najvećih stopa iseljavanja na Zapadnom Balkanu.

“Uprkos rastu stvarnog dohotka od oko 3 posto godišnje od 2015. godine, BDP po glavi stanovnika ostao je na jednoj trećini prosjeka EU 27”, navedeno je u saopćenju Svjetske banke.

ČITAJ JOŠ:  U BiH u oktobru 143.566 turista, poznato i iz kojih država ih je najviše

Dodatni problem toj zemlji mogla bi predstavljati nepovoljna kretanja na tržištu rada širom Evropske unije, čime bi se mogao ograničiti priljev doznaka koje sada dosežu čak 8 posto BDP-a.

Agencije