AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Zenice donesena je Odluka o promjeni naziva Gradske arene u ‘Arena Husejina Smajlovića’.

Iako su građani smatrali da bi naziv Arene trebalo komercijalizirati, a po rahmetli gradonačelniku dati naziv neke ulice, vijećnici su ipak podržali ovu inicijativu zanemarivši tako mišljenje onih koji su im omogućili da danas odlučuju o ovom prijedlogu.

Govoreći o ovom prijedlogu, gradonačelnik Kasumović je kazao da također smatra kako bi trebalo dati naziv neke institucije po rahmetli Smajloviću.

– Suvišno je govoriti o djelima Smajlovića. O njemu se sve zna. Smatram da je korektno dati po njemu naziv, da li institucije ili GGM-a to je na vijećnicima – poručio je on.

Vijećnici Snage centra zauzeli su stav da davanje imena Arene po Smajloviću nije prikladno i da bi naziv trebalo ostaviti za sponzore po uzoru na druge razvijene gradove, što su i građani na društvenim mrežama također masovno komentirali. 

Poznajući da je Smajlović bio veliki vjernik, a da se u Areni na određenim manifestacijama konzumira alkohol, smatramo da to nije prikladno – kazali su, između ostalog, u ime Snage centra.

Sličnog stava su bili i u SDP-u, koji su također poručili da je primjerenije dati naziv Glavne gradske magistrale po rahmetli Smajloviću, što je i, kako su kazali, obilježilo njegov rad.

Spahija Kozlić (SDA) je kazao, uprkos drugačijim stvarnim pokazateljima, da je javnost podržala davanje naziva po Smajloviću. Glavni razlog što su u SDA odlučili da Arena bude nazvana po Smajloviću je, kako je kazao Kozlić, što je on bio ljubitelj sporta.

Davanje naziva Arene po Smajloviću podržao je i Selver Keleštura (A-Sda), napominjući da je to najmanje što se može učiniti za njega uzme li se u obzir šta je sve učinio za grad.

Nakon petominutne pauze, vijećnici su sa 18 glasova ZA i 10 uzdržanih glasova donijeli odluku o promjeni naziva ‘Arene’ u ‘Arena Husejina Smajlovića’.