Uragan Delta srušio brojne kuće i ostavio stotine hiljada Amerikanaca bez struje

Screenshot 1 1859
Podijelite vijest

Stotine hiljada ljudi širom Louisiane i Texasa ostali su bez struje kada je ova područja pogodio uragan Delta, srušivši brojne domove, krovove kuća i stabla.

Prema podacima stranice za praćenje pokrivenosti električnom energijom poweroutage.us, bez struje je ostalo više od 453.000 kuća i kompanija u SAD-u, dok je oluja harala obalom s vjetrovima brzine i do 160 kilometara na sat.

Stanovnici na jugoistoku Amerike tokom cijele noći borili su se s višesatnim olujama opasnim po život, kazao je za CNN meteorolog Tom Sater.

Uragan Delta tokom noći je prerastao u kategoriju 2, a sada je ponovo oslabio u kategoriju 1 kako se kreće prema unutrašnjosti zemlje, što su prognozirali i meteorolozi. Podsjetimo da je u augustu ove godine smrtonosni uragan Laura zahvatio ovo isto područje SAD-a. Ipak, Delta nije jaka kao Laura koja je iza sebe ostavila mnogo štete.

Martin Savidge iz CNN-a izvijestio je iz Louisiane da je Delta donijela obilne padavine i dramatični vjetar, a pojedini izvještaji sugerišu da će poplave biti najveća briga stanovnika.