Usamljenost – tamna strana rada od kuće: Evo kako je pobijediti

Podijelite vijest

Zbog epidemije koronavirusa većina ljudi je morala da pređe na rad od kuće.

Untoč tome što su se mnogi već navikli na ovakav režim rada, on mogao bi da pokaže svoju mračnu stranu – usamljenost.

Stručnjaci upozoravaju na usamljenost kao jednu od mogućih posljedica rada od kuće koja bi mogla da predstavlja problem, i to ne samo za zaposlene, već i za njihove poslodavce. 

Istraživanja pokazuju da se usamljenost na radnom mjestu negativno odražava na efikasnost u radu.

Osobe koje se na radnom mjestu osjećaju usamljeno gube svoje socijalne vještine zbog čega kolege, koje ih smatraju nepristupačnim, polako prestaju da sarađuju sa njima.

Takve osobe mogu biti preterano osjetljive i pesimistične, zbog čega se povlače u sebe i djeluju manje otvorene za saradnju.

U takvim okolnostima one se osjećaju manje povezanim sa svojim radnim okruženjem i njihova efikasnost opada.

Stručnjaci ističu da je važno da budemo proaktivni u ovim danima kada društveni kontakt zahtjeva malo više planiranja. Važno je i dalje održavati kontakt sa kolegama koji može da zamijeni odlaske na zajedničke pauze i kafu. Eksperti ističu da su telefonski razgovori i viruelni sastanci bolji način komunikacije od maila, poruka i društvenih medija.

Oni također ističu da usamljenost može da iskrivi naš pogled na svijet i da ne treba da smetnemo sa uma da kolega koji ne odgovara na naše poruke možda ne radi to namjerno, nego je zauzet poslovnim i kućnim obavezama i njihovim međusobnim usklađivanjem.

Menadzeri bi trebalo posebno na obrate pažnju na ovaj problem i da podstaknu komunikaciju među zaposlenima i da osnaže timski duh.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da i u podsticanju kontakta među zaposlenima treba biti oprezan kako ne bi postalo dodatan izvor opterećenja.


Podijelite vijest