Usklađivanje penzija prema prosječnoj plati u FBiH?

Usklađivanje penzija prema prosječnoj plati u FBiH?

U Udruženju penzionera Federacije Bosne i Hercegovine postavlja se zahtjev koji bi mogao značajno utjecati na budućnost penzionera u zemlji. Umjesto dosadašnjeg usklađivanja penzija prema rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena, traži se promjena pristupa prema prosječnoj plati u Federaciji i potrošačkoj korpi, što je praksa u drugim zemljama regije.

Razlog ovog zahtjeva leži u činjenici da cijene i životni troškovi kontinuirano rastu, dok penzije rastu minimalno. Penzioneri su sve svjesniji da će izmjene Zakona o MIO-u biti teško postići, stoga traže isplatu jednokratne pomoći kao trenutno rješenje. Uprkos nedavnim povećanjima penzija od 1,55 posto, penzioneri se suočavaju s izazovima sve težeg financijskog preživljavanja, posebno oni s minimalnim penzijama.

Predstavnici udruženja penzionera sastali su se s federalnim ministrom Adnanom Delićem kako bi artikulirali svoje zahtjeve. Sastanak je rezultirao zajedničkim zaključcima i pozivom za održavanjem zajedničkog sastanka s kolegijem Vlade Federacije Bosne i Hercegovine radi daljnjih pregovora o poboljšanju statusa i položaja penzionera.

Međutim, naišli su na prepreku u obliku stava federalnog zavoda MIO, koji smatra da promjena zakona nije poželjna te da bi to moglo stvoriti dodatne probleme.

Uprkos tome, penzioneri inzistiraju na hitnom sastanku s federalnim premijerom kako bi se pronašlo rješenje koje bi im olakšalo financijsko stanje, s obzirom na to da se svakim danom život postaje sve teži.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica