Portal 072info

Uskoro patike koje same pokazuju put

Junjakinja filma “Čarobnjak iz Oza” Doroti treba samo da lupi svojim crvenim cipelicama i da se vrati svojoj kući u Kanzas, a od septembra će slično biti moguće i u stvarnom svijetu, piše AFP.

Naime, jedna indijska firma obećava da će to uraditi sa novim, “pametnim” patikama, opremljenih GPS-om, koji će uz pomoć vibracije nosiocu davati uputstvo kuda treba da ide.

Crvene patike, koje će računati broj koraka, udaljenost i broj kalorija, pod nazivom “LeChal”, što na Hindu jeziku znači “povedi me sa sobom” naći će se u prodaji od sledećeg mjeseca.

Patike će uz pomoć bluetooth-a biti povezane sa “pametnim” telefonom i uz pomoć Google mape će slati signal i usmjeravati čovjeka da li treba da ide lijevo ili desno.

Ove patike su smislili inženjeri 30-godišnji Krispian Lorens i 28-godišnja Anirut Šsarma koji su svoju firmu “Decere” osnovali u malom stanu 2011. godine, a uz podršku investitora sada imaju 50 zaposlenih.

“Dobili smo ideju i shvatili da bi to pomoglo slabovidim ljudima”, rekao je Lorens i dodao da su ih i sami probali, a onda je on pomislio “čekaj malo, pa i ja bih volio ovo da imam”. Lorens objašnjava da te patike daju osjećaj slobode, jer nema više potrebe gledati u telefon i pratiti mapu.

“Zamislite da vas neko drži za rame i usmjerava, vaše tijelo prirodno reaguje i skreće lijevo ili desno, a to je način na koji funkcionišu patike ‘LeChal'”, kaže on.

“Pametne” cipele se već nalaze na tržištu i pomažu ljudima koji pate od demencije i djeci čiji roditelji žele da znaju gde se oni nalaze, ali Lorens i Šarma vjeruju da će njihove biti prve koje će biti namjenjene svima i da će se fokusirati i na dizajn, a ne samo na funkcionalnost.

Oni kažu da do sada već imaju 25.000 porudžbina za svoje cipele čija se cijena kreće od 100 do 150 dolara. Do sada su ih prodavali preko preporuke i preko sajta, a u pregovorima su sa kompanijama iz Indije i SAD-a, piše AFP.

Podijelite članak