Uskrs u zeničkoj obitelji Čurić: Komšijski duh ne umire, na ručku i komšije drugih vjeroispovijesti

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Vrata obiteljskog doma, uoči blagdanskog ručka, ekipa Anadolu Agency (AA) je otvorila Danijelina majke Nevenka, koja se nostalgično prisjeća nekadašnjih uskrsnih blagdana

Uskrsna tradicija obitelji Čurić nije se prekidala ni u najtežim ratnim vremenima. Zoran i Danijela svoje su život u potpunosti posvetili vjeri, iako kako kažu, žive u vremenu kada biti vjernik i nije baš u trendu.Pored redovnih obaveza i poslova njih dvoje vode i duhovni glazbeni sastav “Novo nebo”, koji u kontinuitetu djeluje već 32 godine.

Vrata obiteljskog doma, uoči blagdanskog ručka, ekipa Anadolu Agency (AA) je otvorila Danijelina majke Nevenka, koja se nostalgično prisjeća nekadašnjih uskrsnih blagdana.

“Nekada nas je bilo više i više se držalo do blagdana i tradicije. Među djecom je za Uskrs bilo mnogo više radosti jer je drugim danima radosti nedostajalo. Sada je sve drugačije, djeci se danas radost nudi svakodnevno, samo ne znam da li je to uistinu prava radost. U moje vrijeme radost u srca su donosili jaje i kolač, jer ih nismo imali svaki dan. Plašim se da se ti dani ne mogu vratiti”, prisjeća se Nevenka.

Sjetila se ona i onih najtežih, ratnih dana, kada jaje nisu vidjeli tri godine.

“Pretužni su bili ti Uskrsi, nije bilo najdražih, a Bogme nije bilo ni sredstava da se običaj ispoštuje, ali se tradicija nije prekidala. Čudno je to, ali u najtežim vremenima čovjek se najviše obraća Bogu. Jaje u tom periodu nismo vidjeli tri godine, ali su crkve tada bile pune”, rekla je Nevenka.

– Njegovanje duhovnih vrijednosti

Za obitelj Čurić Uskrs predstavlja najveći blagdan, jer kako kažu, iz njega proizilazi sva vjera.

“Kao mlada sam išla u crkvu, ali većinu običaja tada nisam razumjevala. Za mene je to bilo samo mnoštvo čitanja i pjevanja, ali sada kada sam zrela krščanka sve ima smisla”, rekla je Danijela.

Svoje živote danas maksimalno posvećuju duhovnim vrijednostima. Bend koji vode trebao bi nastupiti i na ovogodišnjem svečanom programu prilikom papine posjete Sarajevu.

“Novo nebo radi već 32 godine u kontinuitetu. Ovo je 11 generacija koja broji deset članova. Od 1983. godine nije se desilo da se nedjeljna misa ne svira, to je zaista velika stvar. Ove godine bismo trebali nastupiti i u svečanom programu prilikom posjete pape Franje” , kazala je Danijela.

Zoranov i Danijelin cilj je u mladim osobama probuditi svijest o Bogu i prije svega podstaći ih da budu ljudi pa tek onda vjernici.

“Danas vjera nije hit i nikako nisi moderan ako si vjernik. Nažalost, to je svjetski trend, međutim ja nikada nisam bio čovjek od trendova, znam kad nešto radim zbog čega to radim” , kazao je Zoran i dodao:

“Dobna skupina sa kojom mi radimo su tinejdžeri i sve probleme koje nosi mladi čovjek mi nastojimo olakšati. Vjeru nikome ne možemo nametnuti, ali barem na tren možemo u tim ljudima probuditi svijest o Bogu. Mnogo je važnije pomoći baki koja prelazi ulicu i ponijeti joj ceker ili barem uputiti lijepu riječ nego li odreći se hrane i slatkiša i smatrati se vjernikom. U tim mladim ljudima ima nade i u njih treba vjerovati.”

aa_picture_20150405_4965611_web

– Komšijski duh ne umire

Uskrsnom ručku kod obitelji Čurić prisustvovao je i sekretar zeničkog Odbora za međureligijsku suradnju Kenan Hodžić.

“Najveće ostvarenje našeg dijaloga, u kojem ustvari on postaje živ, jeste zajedničko obilježavanje svih naših blagdana. Mi smo u Zenici, hvala Bogu, očuvali onu sjajnu tradiciju zvanu komšiluk, koja je vazda krasila naš i druge krajeve domovine nam Bosne i Hercegovine”, kazao je Hodžić za Anadolu Agency.

Društvo Zorana i Danijele je šaroliko i iz te šarolikosti proizilazi komšijski duh poštivanja običaja i religija.

“Ovdje još uvijek nisu izumrli komšijski odnosi i to nas raduje. Kod nas je u zgradi miješana struktura stanovništva, ali svi se posjećuju i još uvijek dolazimo jedni drugima na blagdane. To je jako pohvalno jer i samo naše društvo je šaroliko. Dok je nas biće i tradicije”, poručili su na kraju Danijela i Zoran.

bh-index.com