Usorac: Potrebne izmjene visine podsticaja za mlijeko

mlijeko pixsdell
04.03.2016., Markovac - Jedan od najvecih proizvodjaca kravljeg mlijeka Milivoj Manojlovic iz Markovca, Opcina Biskupija, nije zadovoljan niskom otkupnom cijenom mlijeka koja je u Hrvatskoj jako mala. rPhoto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Proizvođači mlijeka u Republici Srpskoj nisu zadovoljni novim nacrtom Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za 2023. godinu prema kome je premija za mlijeko i dalje ostala u iznosu od 0,25 KM, rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Vladimir Usorac.

On je nakon jučerašnjeg sastanka Upravnog odbora održanog u Prnjavoru rekao da su mljekari izašli sa jasnim zahtjevima da se povećaju premije za mlijeko i na junice, i da se ukine limit na proizvodnju.

ČITAJ JOŠ:  Novinari upozoravaju na opasnosti Dodikovih “medijskih zakona”

“Premija za mlijeko ne može biti ispod 45 feninga kolika je trenutno i u FBiH gdje je najavljeno povećanje i na 60 feninga. Premija za junice je 250 KM, a mora biti mnogo veća, a važno je i da se ukinu svi nezakonito uvedeni limiti, jer ne mogu za jednu proizvodnju biti različiti limiti”, pojasnio je Usorac u izjavi novinarima.

Usorac je rekao da će zaključci mljekara biti poslati predsjedniku Republike Srpske, premijeru i resornom ministarstvu, a ukoliko ne budu ozbiljno razmotreni najavio je proteste i smanjenje proizvodnje mlijeka. 

ČITAJ JOŠ:  Novinari upozoravaju na opasnosti Dodikovih “medijskih zakona”

Srna

GODISNJICA
MARKETING