Uspjeh Jasmine Šoše Ćušić: Zbog poljoprivrede sam odustala od poziva profesora

Uspjeh Jasmine Šoše Ćušić: Zbog poljoprivrede sam odustala od poziva profesora

Jasmina Šoše Ćušić iz Višića kod Čapljine diplomirana je profesorica engleskog jezika i književnosti, ali svima više poznata pod imenom “Domaće eko povrće i voće Jasmina”.

Jasmina već duže vrijeme uspješno proizvodi voće i povrće na jedan teži, ali zdraviji način, bez dodavanja pesticida i različitih otrova.

U razgovoru za Fenu Jasmina Šoše Ćušić je kazala kako zajedno s četiri porodice obrađuje skoro 80 dunuma zemlje od čega je manji dio pod plastenicima.

“Jako važno mi je bilo da sam od samog početka imala veliku podršku mog muža i mojih roditelja, tako da su mi bile odriješene ruke sto se tiče organiziranja i planiranja svega, od rasada do finalnog proizvoda i njegovog plasiranja”, kazala je Šoše Ćušić.

Govoreći o vrstama kultura koje uzgaja, Jasmina je kazala kako tokom jedne godine, u različitim etapama, sadi jako puno različitih sorti povrća i voća tako da svojim kupcima može ponuditi blitvu, špinat, brokulu, karfiol, kelerabu, paradajz, paprike, krastavce, zelenu salatu, rikolu, luk, krompir, mrkvu, cveklu, rotkvice, peršun, celer, kupus, kelj, raštiku, batat, okaido i muškatne tikve, tikve pitnjače, kukuruz, jagode, trešnje, višnje, kajsije,breskve, jabuke, kruške, limun, lubenicu, bostan, cherry paradajz, tikvice, a ove godine planira i da se okuša u sadnji šparoga, kivana i rabarbare.

Proizvodnja po sezonama

”Sve se uzgaja po sezonama, kada je određenoj kulturi sezona tada se i sadi, pušta se da sazrije bez ikakvog požurivanja biljke. Sam taj proces uzgajanja nečega što je ljudima jako potrebno me fascinira, i jako sam ponosna na to sto mi pridonosimo boljem zdravlju velikog broja djece u našem gradu i šire”, kazala je Šoše Ćušić, dodavši kako su je puno puta kupci obradovali sa svojim priznanjima kako je vrlo lako uočiti razliku između njenih proizvoda i onih koje kupe u trgovinama.

Šoše Ćušić voće i povrće proizvodi na dvije lokacije – u Višićima i Nevesinju.

”Ja sam se rodila u Višićima, a moj muž je porijeklom iz Nevesinja, tako da smo spojili ta dva mjesta koja su veoma plodna i mogu puno pružiti”, kazala je Šoše Ćušić.

Kada je o proizvodnji voća riječ to je jedna vrlo posebna priča i jedan novi oblik ulaganja za Šoše Ćušić. Po njenim riječima, prije godinu dana krenula je s prvim voćnjakom gdje je zasađeno 500 stabala različitog voća u Nevesinju.

”Nakon što smo završili sa tim voćnjakom, ukazala nam se prilika da kupimo veliki komad zemlje u Nevesinju, i da nastavimo sa sadnjom voća. Uz finansijsku podršku jednog Hrvata i dva Bosanca s američkim državljanstvom i jednog Amerikanca, kupili smo 6,4 hektara zemlje i zasadili još dodatnih 1.000 voćaka za početak, a iduće jeseni planiramo da sadimo još par hiljada”, kazala je Šoše Ćušić.

Ona je pojasnila kako će to biti jedinstven takav voćnjak na našim prostorima jer od samog početka se kreće s eko uzgojem. U procesu proizvodnje voća i povrća Šoše Ćušić ima pomoć agronoma koji pomažu pri rješavanju bilo kakvih problema.

Eko proizvodi na području Mostara, ali i na području cijele BiH

Eko proizvodi se mogu kupiti u Mostaru i Šoše Ćušić to najčešće radi preko svoje Facebook grupe i stranice ‘Domaće eko povrće i voće Jasmina‘ koji broje više od 10.000 članova. Povrće i voće kupcima se dostavlja tri puta sedmično kroz cijelu godinu.

‘Drago mi je vidjeti da ljudi, pogotovo mladi postaju ekološki osviješteni. Svi vidimo što se događa oko nas, toliko bolesnih ljudi, alergične djece, i otrova je oko nas da je ljudima jednostavno prekipjelo i gledaju da što zdravije hrane kako sebe tako i svoju obitelj”, kazala je Šoše Ćušić, dodavši kako nikada nema problema s prodajom svojih proizvoda, štoviše, često se dogodi da nema dovoljne količine. Kupci su zadovoljni od samog početka i kada prepoznaju kvalitetu uvijek se vraćaju.

Šoše Ćušić pored svježeg povrća i voća proizvodi džemove, pekmeze, sokove, kao i kisele salate. Veći dio njenih kupaca su mlade mame, ali ima i dosta starijih ljudi, koji osim što žele da se hrane zdravo, vole tu mogućnost da im se svježe povrće donese na kućni prag.

Jedan od planova koje namjerava realizirati tokom ove godine je otvaranje trgovine u Mostaru s ekološkim voćem i povrćem kao i prijavljivanje na projekte vezane za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji koje nudi država i nevladine organizacije.

Inače, Jasmina Šoše Ćušić ima 30 godina, majka je dva sina i u sretnom je braku već više od sedam godina. Po struci profesor engleskog jezika i književnosti, a ljubav prema poljoprivredi joj je kako kaže prenesena od djeda a poslije i njenog oca. Nakon završenog fakultetskog obrazovanja, zbog nemogućnosti pronalaska posla, u struci obavljala je različite vrste poslova. Nakon izvjesnog vremena došla je na ideju da krene s prodajom povrća preko Interneta. Na samom početku proizvodnje i prodaje kupci su jako pozitivno reagirali i potražnja je svakim danom postajala sve veća.

Nakon više od dvije godine, radimo, gradimo, i ustrajemo u svojim planovima. Na početku nismo imali puno kultura za ponuditi, ali smo već iduće godine napravili bolji raspored i počeli smo uvoditi nove kulture koje su jako tražene, a koje u mjestu gdje stanujem do tada nitko nije vidio niti zasadio”, zaključila je Jasmina Šoše Ćušić.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica