Uspješno do povišice plate: Evo kako da ubijedite šefa da vaš rad vrijedi više!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Iskreno, traženje i dobijanje veće količine novca jedini je realan način na koji ćemo doći do ravnopravnosti u platama između muškaraca i žena. Drugim riječima: tražite i dat će vam se.

Popričali smo sa vrhunskim karijernim trenerima i sa vama ćemo podijeliti njihove savjete koji će vam pomoći da na sljedeći sastanak povodom traženja povišice ušetate visoko dignute glave (iako vam se možda utroba prevrće).

Prema Nicole Grainger Marsh (nicolegraingermarsh.com), većina kompanija ima vremenske periode u kojima određuje visinu plata. Samo treba da saznate kada je to u vašoj. 

Većina organizacija ima godišnju procjenu plata, tako da je najbolje da saznate kada je to i pripremite svog nadređenog na vrijeme. Maršova kaže da je suština u pripremi. 

“Odvojite vrijeme za razgovor kada nema nikakvih distrakcija, niti za vas niti za vašeg menadžera, tako da možete da mu se posvetite. Samim tim, samo usputna najava da biste želeli da razgovarate, izgovorena onako brzinski tokom pauze za kafu, nije baš najbolje rješenje. Umjesto toga, pošaljite formalni mail i rezervišite oko sat vremena. Potom, kada se napokon nađete u sali za sastanke, budite jasni i precizni – šta želite, koliko i zašto. Nemojte da zahtijevate, niti da se izvinjavate. Pošto ste rekli svoje, slušajte pažljivo šta vaša šefica ima da vam kaže, da biste mogle zajedno da dođete do win-win rezultata”, kaže Nicole.

Karijerni trener Faye Holands (Outshineconsulting.co.au) kaže da glavna tema našeg razgovora treba da bude to kako smo doprinijeli kompaniji za koju radimo.

“Ključne stavke koje bi trebalo da naglasite su sljedeće. Prvo: kako ste donijeli ili pak uštedjeli novac firmi. Drugo: kako generalno doprinosite? Treće: koji su to problemi koje ste riješili. Kada uspješno objasnite nadređenom da em valjano obavljate svakodnevni posao, em doprinosite timu i organizaciji u više pogleda, jasno ističete da ste značajan resurs i da samim tim vrijedite mnogo više – što, naposljetku, povišicu čini logičnim slijedom događaja – objašnjava Holandsova”, prenosi Cosmopolitan.rs.

Problem kod većine ljudi je taj što nisu razmislili na koji način su zaista doprinijeli kompaniji, pa umjesto toga baziraju svoje argumente na tome što dugo rade tu ili prosto zato što misle da zaslužuju povišicu, ali to ne umiju da potkrijepe konkretnim mjerljivim rezultatima. Stoga, sljedeći put, ako ste uspjeli da dovedete u firmu novog klijenta ili ste našli način da firmi uštedite novac, to su stvari koje bi trebalo da naglasite menadžeru. U suštini, trebalo bi da vaša šefica bez problema uvidi da ste vrijedni te marke više.

Cosmopolitan.rs