Uspješno sprovedene aktivnosti Uprave policije na obezbjeđenju centralne manifestacije u povodu obilježavanja Međunarodnog dana djeteta

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Danas, 23.04.2015. godine, na Kamberovića polju u Zenici, u dvorani „Gradska arena“, održana je centralna svečanost za Bosnu i Hercegovinu u povodu obilježavanja 23. aprila, Međunarodnog dana djeteta, kojoj je, pored visokih gostiju i zvanica, prisustvovalo preko 6.000 djece, učenika i studenata, za koje su organizovani mnogobrojni kulturno-zabavni i edukativni sadržaji.

Imajući u vidu značaj navedene manifestacije, kao i broj i starosnu strukturu učesnika, na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je u proteklom periodu donesen plan poduzimanja svih potrebnih mjera i radnji od strane policijskih službenika, u cilju obezbjeđenja navedenog događaja, te pružanja maksimalne sigurnosti svim učesnicima i gostima. Tokom održanog sastanka sa organizatorima navedene manifestacije, predstavnicima Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“, ,,Ambasade Republike Turske u BiH, Turske vojne misije u BiH i Asocijacije Mostovi prijateljstva, policijski komesar Semir Šut je iskazao uvjerenje i punu spremnost Uprave policije da poduzme sve aktivnosti iz svoje nadležnosti na obezbjeđenju navedenog događaja, te time uspješno odgovori na sve zahtjeve organizatora kada je u pitanju sigurnost učesnika.

U sklopu priprema koje su poduzimane na obezbjeđenju naznačene manifestacije, Uprava policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona je preduzimala intenzivne aktivnosti na sprovođenju svih predviđenih mjera i radnji u skladu sa sačinjenim Planom mjera i radnji operativnog, fizičkog, KDZ i saobraćajnog obezbjeđenja. Na taj način je profesionalno odgovorila na postavljene zahtjeve, te ovaj značajan događaj obezbijedila na najbolji mogući način i svim učesnicima i gostima osigurala maksimalnu ličnu i imovinsku bezbjednost.

Tokom sprovođenja mjera i radnji saobraćajnog obezbjeđenja, realizovana je i aktivnost iz koncepta „Rad policije u zajednici“, kojom prilikom je angažovan veći broj djece u policijskim uniformamama, članova saobraćajnih sekcija u svojim školama, koji su u saradnji s policijom uzeli aktivno učešće u osiguranju bezbjednog dolaska, boravka i odlaska svih učesnika, posebno svojih vršnjaka iz preko 80 škola iz cijele Bosne i Hercegovine, koliko ih je učestvovalo na navedenoj manifestaciji. Ovakvim aktivnostima Ministarstvo unutrašnjih poslova želi razvijati dobru komunikaciju sa zajednicom, što je od ključne važnosti za sticanje povjerenje svih članova iste, te preduslov za izgrađivanje međusobnog partnerskog odnosa, a sve sa ciljem obezbjeđenja većeg stepena opće sigurnosti.