Uspostava čvršćeg sistema organizovanja

Podijelite vijest

Na jutros (21. 05. 2014.) održanoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona članovi štaba izvjestili su o aktivnostima koje su jučer poduzete u oblasti nastavka radova na osposobljavanju putnih komunikacija na području Golubinje, Nemile i drugih zasada još neprohodnih putnih pravaca te izvješteno o stanju na regionalnim i magistralnom putu M-17. Kad je u pitanju ova putna komunikacija, još uvijek se ne može saobraćati ovim magistralnim putem od Maglaja do Doboja u mjestu Kosova, pa se saobraćaj preusmjerava starim putem preko Ševarlija. Zbog preopterećenosti regionalnog puta R-465 saobraćaj teretnih vozila iz pravca Žepča propušta se svaki neparni sat po pola sata, a iz pravca Doboja ka Žepču svaki parni sat na pola sata. Putnička vozila saobraćaju bez ograničenja. Vodostaj rijeka na području Kantona jutros je normalan. Kad je u pitanju bezbjednost, na području Kantona je registrovano 17 saobraćajnih nezgoda, izvršeno je 15 krivičnih djela dok je javni red i mir narušen u četiri slučaja.

Nastavljene su aktivnosti na obezbjeđenju dovoljnih količina hrane, pitke vode, odjeće obuće i higijenskih potreptšina za stanovnike svih ugroženih područja ali i onih koji su smješteni u kolektivnim centrima na području Kantona. Kad je u pitanju Općina Maglaj situacija je u potpunosti normalizovana te se hrana za stanovnike gradskih mjesnih zajednica dijeli na gradskom punktu Crvenog križa, a za stanovnike prigradskih područja u halama preduzeća Bontex. Uspostavljen je sistem funkcionisanja distribucije hrane i ostalih potrepština prema spiskovima koji se dostavlaju iz mjesnih zajednica Općinskom štabu c.z. Treba reći i to da je radi kanalisanja humanitarne pomoći koja stiže na područje našeg Kantona, od jutros kod Nemile uspostavljen punkt federalne i kantonalne inspekcije koja će evidentirati svu humanitarnu pomoć koja se upućuje sjeverno od Nemile.

Razmatrajući situaciju na terenu, na jutrošnjoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite ZDK zaključeno je da se sada mora prioritetno usmjeriti aktivnosti na uspostavu još čvršćeg i organizovanijeg sistema upravljanja u svim djelatnostima od značaja za preživljavanje stanovništva na ugroženim područjima i uspostavljanju normalnijih tokova života.