Ustavni sud FBiH odbio apelaciju 9 sarajevskih općina: Nema više nezakonitog zapošljavanja

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ustavni sud FBiH donio je presudu kojom je odbio apelaciju devet sarajevskih općina prema federalnim zakonima koji regulišu oblast donošenja odluka o organizaciji službi i sistematizacija radnih mjesta.

Irfan Čengić, zastupnik SDP-a BiH u Parlamentu FBiH na Facebooku je naveo da su pojedini načelnici godinama nezakonito zapošljavali, otpuštali i raspoređivali uposlenike, te da je on to konačno dokazao i pred Ustavnim sudom FBiH.

– Pojedini načelnici godinama nezakonito zapošljavali, otpuštali i raspoređivali uposlenike, te sam to konačno dokazao i pred Ustavnim sudom FBiH.

ČITAJ JOŠ:  SDA ZDK uputila apelaciju Ustavnom sudu FBiH zbog imenovanja kantonalne vlade

Ustavni sud FBiH je donio presudu kojom je odbio apelaciju 9 sarajevskih općina prema federalnim zakonima koji regulišu oblast donošenja odluka o organizaciji službi i sistematizacija radnih mjesta.

Kao predsjednik Komisije za lokalnu samoupravu PD Parlamenta Federacije BiH sam bio strana u postupku, Ustavni sud FBiH u potpunosti uvažio argumente ove Komsije te je odbio zahtjev načelnika za ocjenu ustavnosti zakona i povrede prava na lokalnu samoupravu.

Nakon ove presude Ustavnog suda pozivam načelnike da počnu raditi onako kako piše u zakonima i kako su im inspekcije i ranije naložile, uvažavajući nadležnosti vijeća. Općine nisu ničije privatno vlasništvo, one pripadaju ljudima, a predstavnički organ građana su općinska vijeća.

ČITAJ JOŠ:  SDA ZDK uputila apelaciju Ustavnom sudu FBiH zbog imenovanja kantonalne vlade

Primjer ispravnog postupka donošenja ovih akata jeste Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i Gradsko vijeće Grada Sarajeva. Nadam se da će načelnici se ugledati na Grad Sarajevo.

Svi radnici čija su prava ugrožena u posljednjih godina ovakvim nezakonitim odlukama i sistematizacijama koje su načelnici donosili bez Općinskih vijeća svoja prava trebaju tražiti na sudovima.

Hvala kolegama parlametarcima iz svih stranaka koji su me podržali u ovom procesu – napisao je Čengić na Facebooku.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING