Uveden karantin za 13 miliona stanovnika zbog 143 slučaja zaraze koronom

Kina koronavirus Mijanmar Xinhua 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Za više od 13 miliona ljudi naređeno je da ostanu kod kuće u kineskom gradu Xi’anu, koji je u srijedu uveo stroge mjere izolacije i drastično pooštrio kontrolu putovanja u borbi protiv rastuće epidemije Covida-19.

Budući da se Peking priprema da bude domaćin Zimskih olimpijskih igara u februaru 2022. godine, Kina je u stanju pripravnosti jer se bori protiv lokalnih epidemija u nekoliko gradova.

Nova ograničenja uvedena su nakon što je Xi’an u srijedu prijavio 52 nova slučaja koronavirusa, čime je ukupan broj od 9. decembra porastao na 143.

Od ponoći u četvrtak, sva domaćinstva smiju samo “jednog člana poslati van da kupi potrepštine jednom svaka dva dana”, a svim ostalima naređeno je da ostanu u kući osim u hitnim slučajevima, objavila je gradska vlada u saopćenju na svom službenom Weibo profilu na društvenim mrežama, prenosi AFP.

Nove mjere su uvedene dan nakon što je grad na sjeveru Kine počeo testirati svih svojih 13 miliona stanovnika.

Autobusne stanice za velike udaljenosti zatvorene su, a vlasti su postavile kontrolne tačke za kontrolu bolesti na autocestama iz Xi’ana, stoji u vladinim obavijestima.

Više od 85 posto letova do i iz glavne gradske zračne luke je prizemljeno, navodi VariFlight.

Unutar grada smanjen je kapacitet javnog prijevoza i zatvorene su škole.

Kina – gdje je koronavirus prvi put otkriven – od sredine prošle godine usporila je nove slučajeve prenosa zaraze kroz strategiju nulte tolerancije Covid-a, a koja uključuje stroga ograničenja na granicama, ciljana zatvaranja i dugotrajne karantine.

Čak i jedan slučaj može dovesti do brzog nametanja zatvaranje.

Grad Dongxing na jugu Kine naredio je u utorak da se njegovih 200.000 stanovnika da se izoliraju kod kuće nakon što je otkrivena infekcija.