Portal 072info

Uvedene akcize na rezani duhan, slijedi poskupljenje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona, kojim se uvode specifične akcize za rezane duhane, odnosno cigare i cigarilose.

Kako je ranije navedeno iz Vijeća ministara BiH, na ovaj način žele se osigurati uvjeti za zaštitu legalnih privrednika koji izmiruju svoje obaveze, zaustaviti trend pada prihoda od akciza na duhanske prerađevine, suzbiti nelegalno tržište te harmonizirati akcize na različite duhanske proizvode.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naime, važećim zakonom nisu propisane specifične akcize na neke od duhanskih prerađevina kao što su cigare i cigarilosi, a posebno ne i za rezane duhane, zbog čega je došlo do narušavanja odnosa na tržištu duhanskih prerađevina.

Prema pvim izmjenama i dopunama Zakona, na cigare i cigarilose plaćat će se proporcionalna akciza po stopi od 42 posto na osnovicu koja je određena maloprodajnom cijenom i količinom po mjernoj jedinici za duhanske prerađevine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istovremeno, akciza na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od najmanje 80 posto minimalne akcize na cigarete iskazane za 1.000 cigareta. Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH utvrđivat će ove akcize najkasnije do 30. oktobra tekuće godine, s tim da će se primjenjivati od 1. januara naredne godine. Izuzetak je akciza na duhan za pušenje za 2014. godinu, koja će iznositi 78 KM/kg.

Usvojen je i zaključak koji je predložio delegat Halid Genjac tokom rasprave da Dom naroda obavezuje Vijeće ministara BiH da prati ekonomske efekte usvojenog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama i u slučaju negativnih efekata da predloži potrebne izmjene zakona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Depo.ba/Fena

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME