Uvijek je bolje spriječiti nego liječiti

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Zdravlje bi nam svima trebalo biti na prvom mjestu. Nažalost, većina to shvati tek kada se rezboli. A određene bolesti mogu se spriječiti, većina se može liječiti, na neke ne možemo puno utjecati, ali samo kod manjeg broja bolesti liječenje daje vrlo slabe rezultate.

U većini razvijenih država zakoni i preporuke SZO (Svjetske zdravstvene organizacije) su imperativ, a oni propisuju „screening“ testove, jednom godišnje, za sve kategorije stanovništva.

Takva pravna regulativa kod nas ne postoji ili se ne sprovodi osim kod određenih ugroženih grupa radnika u fabrikama i kod predškolske i školske djece koji imaju sistematske preglede.

O preventivnim pregledima za dug, zdrav i komforan život pisali su i pišu oftalmolozi, internisti (krvna slika, srce i krvotok) te urolozi (pregled prostate) i ginekolozi (pregled materice i jajnika).

Kao opći i plastično-rekonstruktivni hirurg navest ću samo neke preglede koji, kad se rano otkriju i liječe na vrijeme, pacijentu mogu spasiti život. Navest ću najvažnije, osnovne i brze preventivne preglede trbuha, dojki i kože.

Dijagnostika za koju su potrebne laboratorijske analize, specifični i nespecifični tumor markeri, pretrage CT i MRI aparatima nisu predmet ovog teksta.

 Alarm iz trbuha

Ezofago-gastro-duodenoskopiju odnosno pregled jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog crijeva prema kriterijima ASGE – Američkog udruženja gastroenterologa – treba uraditi bolesnicima sa tzv. „simptomima alarma“.

Ti simptomi su:

– otežano gutanje koje se progresivno razvija,

– anemija (malokrvnost) nejasnog uzroka,

– gubitak tjelesne težine nejasnog uzroka te

– hematemeza (povraćanje sadržaja izgleda taloga crne kafe) i melena (katranasta stolica).

Najvažnije je ovaj pregled uraditi i kod pacijenata sa dugotrajnim simptomima bez obzira na njihovu dob, ali i osobama starijim od 40 godina sa tegobama bez obzira na njihovo trajanje ,ako podsjećaju na probleme sa želucem (bol u trbuhu,žgaravica, nadimanje itd.).

 Ko i kada na kolonoskopiju

Drugi pregled je kolonoskopija – pregled debelog crijeva – što bi morale uraditi osobe 30-ih godina starosti kod kojih postoji obiteljska sklonost problemima sa debelim crijevom. To znači da je u porodici već bilo oboljelih od raka debelog crijeva.

Ovaj pregled treba uraditi i mlađim osobama ukoliko su bolovale od Kronove bolesti ili ulcerorznog kolitisa.

Poslije 40. godine života kolonoskopija se savjetuje osobama koje primijete krv u stolici ili nagle promjene karaktera stolice (sužena, proljevasta itd.) ili pražnjenja crijeva.

Bez obzira na godine starosti u slučajevima postojanja familijarne polipoze, obavezno se preporučuje kolonoskopija. Indikacija za obje navedene dijagnostičke procedure mogu biti i snižene vrijednosti željeza u krvi i povećanje vrijednosti fibrinogena.

 Šta otkriva ultrazvuk

Preporučuje se još jedna procedura – ultrazvučni pregled abdomena i zdjelice. Taj ultrazvučni pregled može otkriti oboljenja i/ili tumore jetre, slezene, gušterače, ovarijuma i materice kod žena, prostate kod muškaraca, oboljenja bubrega i nadbubrežnih žlijezda, uvećanje limfnih čvorova trbuha i retroperitoneuma razne etiologije itd.

Ovim se pregledom mogu otkriti aneurizme abdominalne aorte i tako operativnim zahvatom na vrijeme spriječiti fatalno krvarenje.

Grudi pod lupom

Kad znamo da će svaka osma žena u toku života oboljeti od karcinoma dojke, prevencija postaje izuzetno značajna jer rano otkriveni rak dojke je danas izlječiv.

Dijagnostičke pretrage za pregled grudi podrazumijevaju:

1. samopregled,

2. ultrazvučne preglede,

3. mamografiju i

4. onkološki pregled.

Ne treba potcijeniti samopregled, on je izuzetno važan. Naime, žena samopregledom otkrije tumor u više od 30 posto slučajeva.

– Ženama mlađim od 30 godina preporučuje UZ pregled jednom do dva puta godišnje.

– U starosnoj dobi od 30 do 40 godina ultrazvučni pregled se preporučuje svakih 6 mjeseci i jednom godišnje pregled kod onokologa.

– Nakon 40.godine starosti radi se mamografija (rendgensko snimanje dojki) kada se dobija tzv.“osnovni mamogram“. Naravno, nastavlja sa UZ pregledima svakih 6 mjeseci i onkološkim kontrolama jednom godišnje.

Intencija je ka ranom otkrivanju karcinoma dojke, što omogućava adekvatnije liječenje i vrlo često izlječenje.

 Koža na pregled

Učestalost nastanka melanoma kao i drugih kancera kože povećava se izlaganjem ultravioletnom zračenju. Drugi bitan faktor nastanka je hronična iritacija (npr.grudnjakom i sl).

Pojava novoga pigmentiranog mladeža treba uvijek pobuditi sumnju na maligni melanom. Oko 1/3 svih zloćudnih mladeža potiče od pigmentiranih dobroćudnih mladeža.

S obzirom na to da prosječan odrasli bijelac ima 15-20 mladeža, od najveće važnosti je da kliničar prepozna različite dobroćudne pigmentirane tumore kože i da ima jasnu predstavu o indikacijama za biopsiju (slanje na PH analizu kod patologa – pregled ćelija pod mikroskopom) ili uklanjanje nevusa.

Najveća zabluda kod našeg naroda je da se mladeži ne smiju dirati ili hirurški odstraniti. Upravo suprotno: kada se dobroćudni mladež otkloni i kada patolog potvrdi na PH analizi da je otklonjen u cijelosti, svaka opasnost po život pacijenta prestaje pošto se iz ničega (dakle odstranjenog) ne može desiti maligna transformacija.

Suština ove priče je kako ne dozvoliti da mladež pred očima okoline i pacijenta i lako dostupan pogledu i pregledu ljekara dovede do smrtnoga ishoda.

Pošto je hirurški zahvat jedini efikasni način liječenja, prepoznavanje i rano liječenje atipičnih pigmentiranih mladeža bolesniku može spasiti život. U zadnje vrijeme koristi se sve više i dermatoskopija kao pomoćna metoda u dijagnostici ovakvih agresivnih zloćudnih tumora.

Zato, pođite dermatologu ili plastičnom hirurgu jednom godišnje. Ništa ne možete izgubiti, a dobiti možete mnogo.

Znakovi upozorenja

A šta može pobuditi sumnju na nastanak melanoma ili melanomatoznu transformaciju nevusa?

1. BOJA – nepravilne površine u boji puti, smeđe ili crne, sa nijansama crvene, plave ili bijele boje, zatim tamnjenje pigmentiranih lezija i nastanak pigmentiranih satelita.

2. VELIČINA – nedavno ili ubrzano povećanje, promjer veći od 10 mm.

3. OBLIK – nepravilne ivice, izreckanost ili razuđenost lezije.

4. POVRŠINA – uUlceracija, krvarenje, stvaraje kruste, nepravilna ispupčenja.

5. SIMPTOMI – svrbež ili upala sa bolom ili peckanjem.

6. LOKALIZACIJA – leđa, donji ekstremiteti, mjesto podložno iritaciji ili povredi.

Što više nabrojanih karakteristika pronađemo kod određenoga pacijenta, sumnja na nastanak malignoga melanoma je veća.

Da bi se bolest otkrila u ranom stadiju, što je najvažniji preduslov za izlječenje, svaki čovjek, bez obzira koliko se osjećao zdravim, treba na godišnji kontrolni pregled.

Rano otkriveno oboljenje se bolje, lakše i brže liječi, a maligni proces se može izliječiti ako se otkrije na vrijeme.

PAZI – ovo stavi u poseban okvir, veći font i italik!!!

ŽENE – najčešći karcinomi i najveća smrtnost:

1. karcinom dojke,

2. karcinom materice i jajnika,

3. kKarcinom debelog crijeva.

MUŠKARCI – najčešći karcinomi i najveća smrtnost:

1. karcinom pluća,

2. karcinom debelog crijeva.

Kako to rade Japanci

U Japanu, koji je na crnoj listi zbog najveće učestalosti raka želuca u svijetu (vjerovatno zbog konzumiranja jako zasoljene ribe), uveden je sistematski pregled za sve osobe starije od 40 godina.

Pregled je u početku uključivao gastroskopiju, ali u zadnje vrijeme u sistematski pregled je uključena i kolonoskopija zbog ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Japan je zemlja sa najvećim brojem rano otkrivenih (tzv. „early carcinoma“) karcinoma što pruža nadu za izlječenje i/ili duži život.

Avaz