Uvodi se sistem naplate tuševa na javnim plažama na otoku Krk: Ovo je razlog

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Komunalnoj kompaniji hrvatskog otoka Krk “Vecla” omogućeno je uvođenje sistema naplate tuševa na javnim plažama, javlja Novi list. Vijećnici Gradskog vijeća Grada Krka su na ovosedmičnom zasedanju razmatrali prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na opće uvjete pružanja usluge korištenja javnih tuševa na gradskim plažama.

Gradska kupališta

Tom odlukom kompaniji “Vecla” omogućeno je uvođenje sistema naplate tuševa na javnim plažama, i to po cijeni od 20 centi za poluminutno korištenje tuševa, prenosi Index.hr.

Kako je vijećnicima rekao direktor “Vecle” Danko Milohnić, sistemima naplate ovog ljeta bit će obuhvaćeno šest tuševa na gradskim kupalištima. 

Kao jedini i isključivi razlog vraćanja naplate on je naveo veliki skok u potrošnji vode, do kojeg je posljednjih godina došlo nakon što su zbog nemogućnosti fiskalizovanja njihovih dotadašnjih “žetonjera” do tad postavljeni uređaji za naplatu morali da budu stavljeni van funkcije.

Motiv nije profit

– Tuševi će sad biti opremljeni uređajima kojima se svako njihovo korištenje evidentira kod nadležnih institucija, a naplata nema finansijskih, odnosno profitnih motiva već isključivo želju da se smanji nepotrebno i nekontrolisano trošenje vode, a time i ugrožavanje životne sredine – rekao je Milohnić.

Avaz