Uvozili kokain, odavali tajne podatke: Optužnica protiv Mektićevog savjetnika i Osmicinog šefa OSA-e u Banjoj Luci!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Tužilaštvo BiH uskoro će podići drugu optužnicu na osnovu dokaza prikupljenih iz Sky aplikacije, a u kojoj je prvoosumnjičeni Bojan Cvijetić, savjetnik bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, saznaje „Avaz“.

Pranje novca

Optužnica će, osim Cvijetića, u narednim danima biti podignuta protiv još protiv 14 osoba. Tužilaštvo BiH ih tereti za organizirani kriminal, trgovinu narkoticima, pranje novca, odavanje tajnih podataka.

Ove osobe su povezane s krijumčarenjem kokaina iz zemalja Evropske unije u BiH, a na čelu grupe je bio Cvijetić, kod kojeg su tokom pretresa pronađeni povjerljivi podaci OSA-e o pripadnicima kriminalnog podzemlja na zapadnom Balkanu.

Ova narkogrupa, koja je imala pomoć pripadnika policije i obavještajne službe, raskrinkana je dešifriranjem aplikacije Sky, a rješenjem Suda BiH privremeno im je blokirana i imovina, koja premašuje 10 miliona maraka. Zanimljivo je da je Mektić, kao tadašnji ministar sigurnosti, za promet narkotika godinama optuživao druge. Pitanje je da li je već tada Mektić skretao pažnju s prave istrage da bi zaštitio svog savjetnika.

Osim Cvijetića, na optuženičkoj klupi naći će se, kako saznajemo, i Petar Dukić, Aleksandar Nikolić, Saša Rađević, Mladen Milovanović, Ivan Jurić, Dragan Kresojević, Siniša Bačić, Igor Knežević, ali i Milivoj Todorović, koji je nedavno uhapšen u Njemačkoj, prema bh. potjernici.

Milovanović je inspektor MUP-a koji je nakon hapšenja dobio otkaz, a na optužnici će se naći i Robert Radonjić, šef Ureda OSA-e u Banjoj Luci.

Kućni pritvor

Radonjić je uhapšen u avgustu ove godine i nalazi se u kućnom pritvoru.

Tužilaštvo je prikupilo dokaze da je ova grupa za dvije godine, tačnije od 2019. do 2021., iz Nizozemske, preko Roterdama, u BiH uspjela prošvercati 50 kilograma kokaina, čija je tržišna vrijednost dva miliona eura (četiri miliona maraka).

Kuće, vile, automobili

Cvijetiću je MUP RS ranije u jednoj banci u RS zaplijenio i sumu od 500.000 u raznim apoenima. Oduzeta su mu i dva skupocjena automobila.

Ova grupa, kako je utvrđeno, posjeduje luksuzne stanove, apartmane, kuće, kompanije, automobile, ali novac kojim su sve to kupovali, kako se sumnja, potječe upravo od šverca kokaina. 

AVaz