Portal 072info

Uz ova tri jednostavna trika više nikada nećete imati problema s nesanicom

Stres i ubrzan način života u modernoj svakodnevici razlog su nesanice, pa je i “hvatanje sna” prilično teško ostvariv cilj.

Ipak, i za ovaj problem ima rješenje. Tačnije, ima ga Sammy Margo, autorica knjige “The Good Sleep Guide”, koja je za “The Mirror” otkrila neke zgodne trikove i savjete koji će vam pomoći da zaspite – i to vrlo brzo!

Premotajte film Prisjetite se svega što se dogodilo tokom cijelog dana, jer ćete tako osloboditi um od bilo kakvih briga.

– Prisjećanje razgovora, prizora i zvukova dok ležite u krevetu pomaže vam da dođete do mentalnog stanja koje je spremno za spavanje – tvrdi Margo.

Pronađite svoje sretno mjesto Ako prvi trik ne pomogne, pokušajte vizualizirati svoje sretno mjesto. Dok to radite, pokušajte koristiti tri čula, jer tada je vizualizacija najefikasnija.

– Zamislite se u situaciji u kojoj se osjećate zadovoljnima – tropski raj, plovidba na mirnoj vodi, šetnja po cvjetnim poljima… – predložila je Sammy te dodala: – Dok istražujete svoje sretno mjesto, zamislite miris cvijeća, osjetite travu ili pijesak pod nogama i čujete kako veslo čamca udara od vodu. Uskoro biste se trebali osjećati opušteno i odlutati.

Okrećite očima Da, dobro ste pročitali. Njen posljednji trik je možda najjednostavniji. Jednostavno zatvaranje očiju i njihovo pomicanje u krug, otprilike tri puta, može vas odvesti do zemlje snova.

– Tako simulirate ono što radite prirodno kad zaspite i možete potaknuti oslobađanje vašeg hormona spavanja, melatonina – objasnila je Margo.

Faktor.ba

Podijelite članak
  • 6
    Shares