Portal 072info

UŽAS U DJEČIJEM DOMU U SARAJEVU: Dječak prisiljen na oralni se*sualni odnos

Užas u Zavodu za vaspitanje muške djece i omladine “Hum” u Sarajevu, gdje se agonija pojedinih štićenika se nastavlja. Tako je, kako piše “Avaz”, tokom zimovanja u jednom od hotela na planini Igman jedan štićenik drugog prisilio na oralni se*s…

Naime, 4. februara na zimovanje su upućena šestorica korisnika Zavoda u pratnji troje uposlenika Zavoda i profesora tjelesnog odgoja, koji je u Zavodu angažiran na ugovoru o djelu. Naredni dan, odnosno 5. februara, zimovanju se pridružio još jedan štićenik.

Raspored po hotelskim sobama sačinjen je na osnovu procjene zaposlenika Zavoda te su u jednoj sobi smješteni štićenici upućeni u Zavod od organa starateljstva, odnosno kod kojih su zabilježeni dobri rezultati tretmana, i to njih petorica V. E., O. N., D. A., D. M. i B. A., dok su u drugoj sobi smješteni štićenici upućeni u ovaj zavod od nadležnog suda, s ponašanjem koje zahtijeva pojačan nadzor stručnog osoblja, i to njih dvojica V. V. i N. I.

– Ono što je trebalo biti zimovanje, za maloljetnog N. O., koji je i ranije bio žrtva nasilja od drugih štićenika u ovom domu, postalo je sve samo ne bezbrižno provedeno vrijeme. On je 5. februara nakon doručka ispričao zaposlenicima Zavoda da ga je u noći 4. februara korisnik Zavoda, maloljetni N. I. odveo u kupatilo, gdje je zaključao vrata i prisilio ga na oralni se*s. Ovaj štićenik je i ranije bio psihički i fizički maltretiran, zbog čega je više puta bježao iz Zavoda. Osoblje Zavoda s direktorom Dževadom Šuškom na čelu nije još jednom ništa učinilo da ga zaštiti – kazao je, kako ga citira “Avaz”, Elmedin Kafedžić, jedan od bivših uposlenika odnosno odgajatelja Zavoda, koji je šokiran posljednjim slučajem.

Šokiran je i njegov kolega Hadžo Puran, koji je 20 godina radio u Zavodu kao pedagog i odgajatelj, dok mu posljednji direktor nije, kako kaže, kao mnogim drugim uručio otkaz.

Inače, N. O. obratio se “Dnevnom avazu” u oktobru prošle godine kazavši da se boji za svoj život i da je pobjegao iz Zavoda jer ne može više trpjeti nasilje.

Tada je naveo da su ga već nakon dva mjeseca njegovog boravka N. S. i I. B. brutalno pretukli jer je odbio prositi za njih.

U julu 2013. godine, kako je tada kazao u izjavi za “Avaz”, štićenici I. B. i I. N. su mu prijetili smrću ako im ne dadne džeparac. Rekli su mu: “Stavit ćemo ti bombu u š… ako nam ne dadneš novac” i pokazali mu bombu. On je čitav slučaj prijavio policiji koja je pretresla Zavod i našla bombu.

– Pitamo se šta još treba da se desi u ovoj ustanovi, koliko još katastrofalnih poteza i propusta u radu treba da počini rukovodstvo da bi nadležne institucije preuzele odgovornost i povukle prave poteze kada je u pitanju Zavod. Najžalosnije je što su žrtve djeca koja nisu ni kriva ni dužna, poput N. O., koji je u Zavod došao jer je bio žrtva zlostavljanja od oca. Umjesto da to dijete počne živjeti kako treba, on je i dalje žrtva zlostavljanja – kažu Kafedžić i Puran.

Oni dodaju da je N. O., nakon što je primljen u Zavod, pokazao interesiranje za školu i čak prolazio vrlo dobrim uspjehom. No, kako kažu, ako uskoro tom djetetu neko ne pomogne i ne spriječi nasilje koje se dešava nad njim, pitanje je kako će okončati.

Šuško: Negira optužbe bivših uposlenika

Direktor Šuško kazao je da zbog istrage koja je u toku te radi zaštite identiteta aktera ovog incidenta, s obzirom na to da su u pitanju maloljetnici, o ovom slučaju ne želi govoriti.

– Obojica štićenika se još nalaze u Zavodu, a policija i Tužilaštvo rade svoj posao. Nakon istrage poduzet će korake iz njihove nadležnosti. Kada su u pitanju druge optužbe dvojice bivših radnika, postoji razlog zašto su bivši radnici. Otkaze su dobili jer nisu ispunjavali obaveze i radili kako je to propisano ugovorom i drugim pravilnicima naše institucije, tako da je suvišno da se bavim komentiranjem lažnih navoda koje oni iznose – kazao je Šuško za “Avaz”.

Tužilaštvo obaviješteno

O slučaju na Igmanu obaviješteno je i Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu. Ovu informaciju potvrdio je Alem Hamzić, portparol Tužilaštva KS.

– Postupajuća tužiteljica je obaviještena o slučaju, ali predmet nam još nije stigao. Čim ga dobijemo, bit će poduzete zakonom predviđene mjere – kazao je Hamzić.

Avaz.ba

Podijelite članak