Uzimate vitamine u tabletama – ovo trebate imati u vidu

Dnevna “doza” multivitamina je nešto što može biti korisno, dodat će vam malo energije, malo osnažiti imunitet i mnogi ih uzimaju. Ali, dešava se, ne tako rijetko, ubrzo nakon uzimanja tableta javi se mučnina toliko neprijatna da ljudi ponekad trajno odustanu od vitamina “u pakovanju”. 

Određene vrste vitamina i minerala mogu izazvati čitav niz gastrointestinalnih problema. Bolovi i neprijatan osjećaj u stomaku, mučnina i dijareja kao posljedica uzimanja suplemenata uopće nisu rijetki.

Ako i vi osjećate ove neprijatne simptome kad popijete nešto od vitaminskih preparata, možda vas zanima zašto se to događa. Evo šta može biti u pitanju:

 Vitamine uzimate na prazan stomak

Vitamini koji su po prirodi stvari “kiselijeg” sastava, kao što su vitamin C ili folati, mogu izazovvati mučninu ako ih uzimate na prazan stomak. Određene vitamine treba uzimati tek nakon što ste nešto pojeli, a ima nutrijenata koje organizam bolje može i iskoristiti ako ih uzimate uz obrok.

Ali postoje i neki suplementi koje je bolje uzimati nezavisno od obroka. Vitamini rastvorivi u mastima, kao što su vitamini A, D, E i K, za razliku od nekih drugih, bolje se iskoriste ako se ne uzimaju zajedno sa hranom.

Preparati sa visokim sadržajem željeza

Multivitamini koji sadrže mnogo željeza (kakva je većina prenatalnih preparata (za trudnice) ili suplementi željeza mogu izazvati ozbiljnije mučnine. Ako željezo ne uzimate uz obrok, zajedno sa hranom, prilično je izvjesno da će vam biti muka.

E, tu nastaje dilema: željezo se najbolje apsorbira ako se uzima na prazan stomak, ali velika je vjerovatnoća da ćete teško podnijeti suplemente koji sadrže željezo ako ih ne uzimate uz obrok.

Zbog toga je, smatraju stručnjaci, ipak mnogo bolje uzimati ih zajedno sa hranom, nego da ih ih pijete na prazan stomak jer ćete se poslije osjećati vrlo loše i na kraju vjerovatno odustati od uzimanja željeza. Jest da će hrana umanjiti apsorpciju, ali bolje išta nego ništa. 

 Uzimate li dobru “kombinaciju” vitamina

Vitamini se, u neku ruku, ponašaju kao i lijekovi. Može doći do neželjenih djelovanja određenih vitamina u kombinaciji, ili vitamina u kombinaciji sa određenim lijekovima.

Zato je jako važno provjeriti sa svojim liječnikom koje vitamine smijete uzimati zajedno, kao i da li postoji mogućnost utjecaja vitamina na djelovanje terapije koja vam je prepisana, ako uzimate neke lijekove. 

Ima istraživanja koja sugeriraju kako se neželjena djelovanja multivitaminskih preparata češće javljaju ako je nivo estrogena povišen, što se može desiti ženama koje uzimaju pilule za kontracepciju.

Zato svom lijčniku uvijek recite ako uzimate nešto od leijkova koje vam je prepisao drugi specijalista, ali pomenite i koje vitamine uzimate, ako ih pijete.

Poželjne i nepoželjne kombinacije

Imajte također u vidu da neki vitamini i minerali bolje “rade” u kombinaciji, dok neke druge kombinacije mogu umanjiti apsorpciju. Željezo se bolje apsorbira ako se uzima u kombinaciji sa vitaminom C, ali ako ga uzimate sa kalcijem, efekat će biti suprotan.

AVAZ

Prethodni članakPala cijena nafte: U FBiH još niko nije podnio zahtjev za sniženje cijena goriva
Sljedeći članakTone hrane dnevno u BiH završe u kontejnerima, zastupnici obećali da će razmisliti o tome