Screenshot 3 64
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 21, 2021 @ 21:40
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
FIXGEHALT

HRT je objavio potresnu reportažu s covid-odjela splitske bolnice.

NER FIT

Upozoravamo da bi vas ovi snimci mogle uznemiriti.

“Nisam zabrinut što će biti za tri sedmice. Zabrinut sam šta će biti sutra”, rekao je u reportaži dr. Božidar Duplančić, anesteziolog intenzivist u KBC-u Split.

Poveo je novinare u jutarnju vizitu u jedinicu intenzivnog liječenja covid-pozitivnih bolesnika na Klinici za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje. Mnogima od njih život spašavaju respiratori. Radi se o uređaju, objašnjava Duplančić, koji je sličan aparatu za anesteziju – sučelje je isto, ali aparat za anesteziju još ima dva dodatka za plinovite anestetike.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Respirator ne ubija, nego spašava živote”

“Respirator ne ubija, nego respirator spašava ljude. Respirator nam daje vrijeme potrebno da se pluća oporave”, kaže Duplančić.

Jedna te ista ekipa, kaže, ovdje radi više od godinu dana. Ljekara ima dovoljno, no medicinskih sestara trebalo bi biti barem dvostruko više, upozorava.

“Bože, hoćemo li mi to sve moći izdržati?”

“Umorna sam, umorni su svi kolege i kolegice. Baš neko jutro sam se pitala – Bože, hoćemo li mi to sve moći izdržati?” govori Jadranka Maras, glavna sestra covid-jedinice intenzivnog liječenja.

“Za sada nekako uspijevamo, ali ako se ovo sve dalje razvuče, ako se ljudi ne cijepe, ako nas ne poslušaju… Mislim da bi ovi kadrovi što ste prošli preko našeg odjela trebali biti i neko upozorenje”, dodaje.

“Naravno da nas je strah”, kaže glavna sestra Ivanka Ercegović.

“Ne treba nam još jedan rat”

Duplančić kaže da je covid-19 najveća ugroza hrvatske države i naroda nakon Domovinskog rata.

“Nama ne treba još jedan rat. Svaki dan nam umire 40, 50 ljudi. Sada domoljublje nije frenetično skakanje na prvi takt Lijepe naše, hvatanje za lijevu stranu prsišta… Sada je domoljublje, u ovom trenutku pogibelji hrvatskog naroda, odgovorno se ponašati, poručuje Duplančić, koji zaključuje da je cijepljenje najpametniji način zaštite od ove bolesti.

LIDER