Uznemirujuće: U BiH sve više djece oboljele od koronavirusa

Screenshot 8 19
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Prema podacima bolnica od početka pandemije hospitalizirano je više stotina najmlađih. Stručnjaci poručuju da je potrebno testiranje većeg broja djece, jer su ona označena kao najbrži preonositelji virusa. Pojavom trećeg vala i kod mlađih osoba počele su se razvijati teže kliničke slike.

Koliko je koronavirus opasan i za najmlađe svjedoče majka i kćerka, Sanela i Anida. Sedmogodišnja Anida bila je pozitivna na koronavirus. Posljedice, kaže njezina majka, osjeti i danas.

Otišla sam u WC pošto me bolio trbuh, onda sam se pogledala u ogledalo i vidjela da su mi poplavile usne. Otišla sam kod mame, ona mi je izmjerila temperaturu, bila je 40, onda su mi počele jake glavobolje, kazala je Anida za BHRT.

Imala je obostranu upalu pluća, primala je gentamicin deset dana. Poslije 15 dana nije imala više upalu pluća, ali su simptomi i dalje bili tu: nije imala osjet mirisa, imala je glavobolju. I danas kaže kako, kad malo više skače, zaboli je u prsima, izjavila je Sanela Dreca, Anidina majka.

Do sada je u FBiH koronavirusom zaraženo ukupno 947 djece uzrasta do pet godina. U dobi od šest do 15 godina njih oko 3.400 bilo je pozitivno na Covid-19, podaci su koje je evidentirao Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, najviše oboljelih od koronavirusa je u uzrastu od 15 do 19 godina – njih više od 1.600.

No, stručnjaci upozoravaju da je broj znatno veći, budući da se djeca s lakšim simptomima ne testiraju.

Sigurno ih je bilo više, jer su vjerojatno imali neke lakše simptome, pa to nisu osjetili, neka febrilna stanja koja su prolazila, nisu zapazili teže simptome, pa nisu testirani, puno je više te djece nego što mi imamo u stvarnom broju, rekao je za državnu televiziju Edo Hasanbegović, direktor Discipline za zdravlje djeteta i član Kriznog stožera UKC-a Sarajevo.

Iako djeca imaju otporniji imunitet, pedijatar Dragan Đokanović smatra da i oni, kao posljedicu zaraze koronavirusom, mogu imati teže simptome.

Pokazalo se da je klinička slika kod odraslih teža nego kod djece, to nas ne smije zavarati, ne smijemo tu gledati statističke podatke, jer simptomi i kod djece mogu biti vrlo teški. Blago povišena temperatura, peckanje u grlu, bolovi u mišićima i kostima, naravno i kašalj je prisutan kako prolaze dani, a ako se dijete ne liječi može se razviti i upala pluća, upozorava pedijatar Đokanović.

Neophodno je da se testira veći broj djece, smatraju stručnjaci kako bi se moglo na vrijeme reagirati, bez obzira koliko su teški simptomi. Značajno je i to da se nakon nekoliko tjedana od preležanog covida može razviti multisustavni inflamatorni sindrom, koji ostavlja posljedice i na srčani mišić kod djece, upozoravaju stručnjaci.