Screenshot 3 72
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Obnovljeni testovi uzoraka krvi prikupljeni u Italiji već u oktobru 2019. oživjeli su raspravu o tome je li koronavirus cirkulisao Evropom prije nego što su kineske vlasti potvrdile prvi slučaj u Wuhanu.

Naučnici iz milanskog Istituto Nazionale Tumori, istraživačkog centra za rak, u novom su radu objavljenom u ponedjeljak napisali da je ponovno testiranje malog broja uzoraka krvi prije pandemije u dva laboratorija ukazalo na prisutnost antitijela koja se normalno uočavaju nakon zaraze koronavirusom.

“Rezultati ovog ponovnog testiranja sugerišu da je ono što smo prethodno izvijestili kod asimptomatskih bolesnika vjerovatan signal rane cirkulacije virusa u Italiji”, rekao je Giovanni Apolone, jedan od naučnika.

Ako se to potvrdi, ovo bi objasnilo eksploziju simptomatskih slučajeva uočenih u Italiji 2020. godine. Sars-Cov-2 ili ranija verzija cirkulisala je tiho, ispod površine.

Italijanski istraživači su izvorno pregledali 959 osoba ispitujući imaju li rak pluća prije pandemije. Prošle godine ponovno su testirali uzorke tražeći antitijela povezana s koronavirusom i rekli da su pronašli tragove infekcije.

Na zahtjev Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) te je uzorke ponovno testirao laboratorij VisMederi u Sieni u Italiji i ustanova povezana sa WHO-om na Univerzitetu Erasmus u Nizozemskoj.

Marion Koopmans, voditeljica virologije u Erasmusu, rekla je da su novi rezultati “zanimljivi”. Međutim, upozorila je da, iako postoje neki dokazi o antitijelima, niti jedan uzorak nije pružio konačan dokaz o prethodnoj infekciji Covid-19, na temelju strogih kriterija.

“Koristimo prilično strog prag i ne možemo isključiti da je neka od promatrane reaktivnosti stvarna”, rekla je. “Međutim, za potvrdu ranije cirkulacije preporučili bismo studije pacijenata s neobjašnjivim bolestima za virološku potvrdu.”

Laboratoriji su ponovno testirali 29 izvornih italijanskih uzoraka, neke pozitivne, a neke negativne, zajedno s 29 kontrolnih slučajeva iz 2018. godine.

Iz ovih testova, Erasmus i VisMederi utvrdili su da su tri uzorka pozitivna na vrstu antitijela povezanih s koronavirusom, IgM, što obično ukazuje na nedavnu infekciju. Najraniji je prikupljen 10. oktobra 2019. godine. Jedan od uzoraka, od 5. februara 2020., također je bio pozitivan na takozvana neutralizirajuća antitijela.

Međutim, niti jedan uzorak nije sadržavao dovoljno visok nivo svake od tri vrste antitijela koja Erasmus zahtijeva da bi se smatrala dokazom infekcije.

U još devet uzoraka za koje je VisMederi rekao da su pozitivni na infekciju, razina IgM antitijela bila je ispod granične vrijednosti koju je postavila Erasmus, Gabriella Sozzi, jedan od talijanskih istraživača.

Sozzi je tvrdio da je u razdoblju prije pandemije virus mogao biti manje agresivan ili zarazan, zbog čega je bilo “potrebno koristiti vrlo osjetljive testove uprkos riziku od pronalaska lažno pozitivnih slučajeva”.

Koopmans je rekao da su strogi kriteriji sveučilišta Erasmus nužni da bi se konačno utvrdilo je li pandemija započela ranije nego što se mislilo.

“To ne znači da je nemoguće”, rekla je.

Nalazi će vjerojatno potaknuti raspravu o tome je li Covid-19 cirkulisao u Italiji ili negdje drugo prije prvog potvrđenog slučaja u Wuhan u decembru 2019. godine. Druge su studije utvrdile prve slučajeve u Evropi već u novembru 2019., uključujući jedan u Milanu.