UZROK KLIZIŠTA: Šumski (ne)red (FOTO)

Možemo uvidjeti da je veliki broj klizišta na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine ugrozio mnoštvo stanovnika, te su mnogi zbog rušenja njihovih stanbenih kuća, morali biti evakuisani.

Većina stanovništva sa područja Zeničko-dobojskog kantona spas je pronašla evakuacijom u prihvatilištima u Zenici ili kod porodice, prijatelja i komšija.

Ono što se u zadnje vrijeme poteže kroz razgovor jesu razlozi klizišta, te jedno pitanja, na koji način nastaje klizište?

Mnogi tvrde da je uzrok tome konstantna sječa šume koja se nalazi u neposrednoj blizi, a mještani Bistričaka rekli su nam da su po šumama u dolini rijeke Bistrice u velikom broju navrata viđali šumare, ali da nikada tačno nisu znali da li su oni legalni ili ilegalni.

Zasigurno možemo istaći da se prilikom sječe šume stvorio nered, a to predstavlja sječu šume bez kontrole, te se na taj način uništava cjelokupna okolina. Ono što ističu mještani ovih naselja, jeste da se sav nered, tačnije popucale grane i materijal koji nije upotrebljiv za dalju proizvodnju, trebao zakopati, te na taj način očistiti ono što sječa šume donese sa sobom.  

Kako su upozorili iz Općinskog štaba civilne zaštite Zenica, strogo su zabranjena nekontrolisana i bespravna sječa šuma zbog opasnosti pokretanja klizišta. Navedene pojave kontrolisat će nadležni inspekcijski organi i protiv prekršilaca bit će pokrenuti odgovarajući postupci.

Pored toga, naglašeno je da je zabranjeno izvođenje svih vrsta građevisnkih radova na lokalitetima u zonama klizišta bez saglasnosti ovlaštenih lica Općinskog štaba civilne zaštite Zenica i nadležne općinske službe.

Kako trenutno izgleda dio u dolini Bistričaka pogledajte u fotogaleriji koju vam donosimo.

[flagallery gid=335]