Uzunović: „Građani su prepoznali da je vrijeme za nova, mlada lica u politici“

kenan uzunovic 696x464 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Na nedavno održanim Lokalnim izborima, najveće povjerenje građana, odnosno najviše osvojenih glasova za Gradsko vijeće Zenica osvojili su kandidati Zeničke inicijative – Kasumović Fuad. O tome da li su zadovoljni ostvarenim rezultatom, Programu rada, ali i o radu u budućem sazivu Gradskog vijeća, razgovarali smo sa Kenanom Uzunovićem, nosiocem liste Zenička inicijativa – Kasumović Fuad, koji je i osvojio najviše pojedinačnih glasova za Gradsko vijeće Zenica, ukupno 7.375.


Izgradnja evropske Zenice


NR: Da li ste zadovoljni rezultatom koji ste ostvarili Vi i Zenička inicijativa na nedavno održanim izborima?


UZUNOVIĆ: Kao dio Zeničke inicijative, svakako da smo očekivali pobjedu s obzirom na to da je gradonačelnik Fuad Kasumović uradio mnoštvo dobrih stvari za građane Zenice u prvom mandatu, a Zeničku inicijativu, na prvom izbornom nastupu, građani su prepoznali kao listu ispred koje svojim djelima stoji upravo Fuad Kasumović. Stoga, ubjedljiva pobjeda nije iznenađenje.
Međutim, kada je u pitanju lični izborni rezultat, zaista sam iznenađen velikim povjerenjem koje su mi ukazali sugrađani i nadam se da ću svojim djelovanjem kroz Gradsko vijeće to povjerenje opravdati.


NR: Šta je, po Vašem mišljenju, bilo odlučujuće da vam građani ukažu povjerenje i da dobijete 14 mjesta u Gradskom vijeću Zenica?

ČITAJ JOŠ:  Migranti prepušteni sami sebi lutaju po šumama i ulicama Bihaća: "Nemamo gdje normalno spavati niti normalno jesti"


UZUNOVIĆ: Građani su u prethodne četiri godine imali priliku vidjeti ko je vršio opstrukcije u radu gradonačelnika, prepoznali su to, izašli na izbore i kaznili ih. „Zenička inicijativa – Kasumović Fuad“ ponudila je listu na kojoj su bili mladi ljudi, koji su po prvi put bili kandidati, i sretan sam što mogu na ovaj način reći da su građani prepoznali kako je vrijeme za nova, mlada lica u politici, te su im ukazali povjerenje.


NR: Na čemu ćete insistirati, odnosno na čemu se temelji vaš Program rada?


UZUNOVIĆ: Program rada „Zeničke inicijative – KF“ temelji se na izgradnji evropske Zenice. Kada kažemo evropske, mislimo na Zenicu koja će biti regionalni turistički centar a koji će postati izgradnjom modernog aqua parka, kao i na Zenicu koja će otvaranjem novih poslovnih zona omogućiti nova, brojna, radna mjesta kako bi barem djelimično zaustavili odlazak prvenstveno mladih ljudi.


NR: Šta građani mogu očekivati na prvoj sjednici Gradskog vijeća, s obzirom na to da ćete biti dio većine u GV?


UZUNOVIĆ: Kao većina u Gradskom vijeću, spremni smo na to da prva sjednica traje i dva dana kako bi izglasali sve ono što je prethodni saziv „gurao pod tepih”, kako bi pokrenuli razvoj grada i barem djelimično opravdali povjerenje koje su nam građani ukazali. Poznato je da prethodni saziv šest mjeseci nije održao sjednicu, uskratili su građane za brojne stvari, a na nama je da vratimo građanima vjeru u samu instituciju Gradskog vijeća.

ČITAJ JOŠ:  Djever izbo snahu: Nožem nasrnuo na svog brata, žena stala između njih, pa ...


Djelovanje u korist grada i građana

NR: Većina kandidata, odnosno budućih vijećnika, sa liste ZI su mladi ljudi, koji nemaju iskustva u politici. Hoće li to biti njihova prednost ili otežavajuća okolnost u budućem radu?


UZUNOVIĆ: Smatram da je to neiskustvo velika prednost, posebno zbog toga što su svi koji su bili kandidati na listi „Zeničke inicijative – KF“ u politiku ušli s iskrenim namjerama, bez traženja mogućnosti za bilo kakvu političku trgovinu. Kada sam rekao iskrene namjere, mislio sam, prvenstveno, da kao vijećnici pružimo pomoć Fuadu Kasumoviću u izgradnji bolje Zenice.

NR: Vaša poruka građanima Zenice?


UZUNOVIĆ: Poruku građanima Zenice poslat ćemo kroz djelovanje za pozitivne stvari u našem gradu, a ovim putem svojim sugrađanima uputit ću iskrenu zahvalnost što su izabrali „Zeničku inicijativu – KF“ da bude njihov glas u Gradskom vijeću.

Svi kandidati u ime „Zeničke inicijative – KF“ su i u ranijem periodu bili prepoznati kroz rad u društvenoj zajednici, tako da će i u Gradskom vijeću djelovati isključivo u korist grada i građana. U to sam prilično siguran jer smo se svi nečega odrekli, počev od mene koji sam „zaledio” status državnog službenika kako bi sa Fuadom Kasumovićem pisali pozitivnu priču o našoj Zenici.

ČITAJ JOŠ:  Novozaraženih 38, čak 35 iz Sarajeva


NR: Šta trebaju vijećnici, Gradska uprava i građani raditi i poduzimati kako bi gradili ‘evropsku Zenicu – po mjeri svih njenih građana’?


UZUNOVIĆ: Gradska uprava na čelu sa Fuadom Kasumovićem, koji je u svijetu priznat kao ekonomski stručnjak, je i prethodnom sazivu Gradskog vijeća za svaki projekat nudila rješenja koja su pisali eksperti za razne oblasti i dovoljno je da u istom smjeru nastavi djelovati u narednom periodu. Gradski vijećnici, koje direktno biraju građani Zenice, treba da rade u korist onih koji ih biraju, a ne da, po direktivi iz Sarajeva ili Kaknja, vrše opstrukcije koje ih prije ili kasnije koštaju povjerenja građana. Kada su u pitanju građani Zenice, vjerujem da će podržati većinu u nastojanju da izgradimo evropsku Zenicu. Svjesni smo teške ekonomske situacije usljed pandemije Covid-19, ali kada na čelu grada imamo ekonomskog stručnjaka poput Fuda Kasumovića, evropska Zenica nije daleko.

Naša riječ

GODISNJICA
MARKETING