Vakcina “Johnson & Johnson” vjerovatno uzrokuje još jedan oblik zgrušavanja krvi

3
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Regulator lijekova Evropske unije u petak je identifikovao moguću vezu između rijetkih slučajeva zgrušavanja krvi u venama s “Johnson & Johnson” vakcinom protiv koronavirusa i preporučio da se stanje navede kao nuspojava vakcinacije.

Evropska agencija za lijekove (EMA) također je preporučila da se imunološka trombocitopenija (ITP), poremećaj krvarenja uzrokovan time da tijelo greškom napada trombocite, doda kao nuspojava s nepoznatom učestalošću informacijama o proizvodu vakcine “Johnson & Johnson” i “AstraZeneca”, piše Reuters.

“Johnson & Johnson” je rekao da su, iako su šanse da se dožive ova stanja vrlo male, informacije o proizvodu u skladu s tim ažurirane jer nastavljaju blisku saradnju s vlastima, uključujući EMA -u.

Rijetka kombinacija zgrušavanja krvi

– Snažno podržavamo podizanje svijesti o znakovima i simptomima rijetkih nuspojava kako bismo osigurali njihovu brzu identifikaciju i učinkovito liječenje – saopćeno je iz kompanije.

I vakcine “Johnson & Johnson” i “AstraZeneca” ranije su bile povezana s vrlo rijetkom kombinacijom zgrušavanja krvi i niskim brojem trombocita poznatom kao tromboza sa sindromom trombocitopenije (TTS).

Dva proizvoda su zasnovana na bezopasnim vektorskim virusima koji upućuju ljudske ćelije da naprave protein koji sprečava imunološki sistem od budućih infekcija koronavirusom.

EMA je rekla da je novo, moguće po život opasno, stanje zgrušavanja poznato kao venska tromboembolija (VTE) koje će biti uključeno na oznaku proizvoda Johnson & Johnson odvojeno od TTS-a.

Ugrušak u veni noge, ruke ili prepona

VTE obično počinje stvaranjem ugruška u veni noge, ruke ili prepona, koji zatim putuje do pluća i tamo blokira dotok krvi.

Bez obzira na upotrebu vakcine, VTE je najčešće uzrokovan povredama ili nedostatkom kretanja kod pacijenata prikovanih za krevet. Pilule za kontrolu stvaranja i brojna hronična stanja takođe se smatraju faktorima rizika.

GODISNJICA
MARKETING