Portal 072info

Vakcina nam neće vratiti normalan život na proljeće

873x400 1219
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Čak i ako budemo imali učinkovitu vakcinu protiv koronavirusa na proljeće, to neće značiti povratak normalnog života. To proizlazi iz izvještaja koji je danas objavila skupina renomiranih naučnika koje je okupio britanski Royal Society, najstarija neovisna akademija na svijetu.   Kako piše BBC, vakcina protiv koronavirusa u javnosti se često percipira kao svojevrsni sveti gral koji će dokrajčiti pandemiju korone. 

Historija razvoja vakcine je prepuna neuspjeha

No, sve restrikcije koje su uvedene mogle bi se tek postepeno popuštati, a na učinkovitu vakcinu mogli bismo čekati još godinu dana.  Trenutno se u svijetu radi na čak 200 mogućih vakcina protiv koronavirusa, a sam proces se događa brzinom bez presedana u svijetu nauke. 

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

– Vakcina nam daje veliku nadu za potencijalno okončanje pandemije, ali u isto vrijeme znamo da je historija razvoja vakcina prepuna neuspjeha – rekla je dr. Fiona Culley iz nacionalnog instituta za srce i pluća s londonskog Imperial Collegea, jednog od najprestižnijih sveučilišta na svijetu.

BBC navodi kako postoje optimistične najave, pa i one koje dolaze od naučnih savjetnika britanske vlade, prema kojima bi dio ljudi mogao dobiti vakcinu ove godine, dok bi masovno vakcinisanje moglo krenuti početkom 2021.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Život se neće odjednom vratiti u normalu u martu

No, naučnici iz Royal Societyja upozoravaju da će to biti dugotrajan proces.  – Čak i ako vakcina bude dostupna, to ne znači da će u roku od mjesec svi biti vakcinisani. Govorimo o šest, devet mjeseci… godini – kaže Nilay Shah, profesor hemijskog inženjerstva s Imperial Collegea.  

– Život se neće odjednom vratiti u normalu u martu – dodaje Shah.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Avaz

Podijelite članak
  • 2
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6