Vakcina u BiH – političko ili pitanje života

koronavirus pfizer vakcine foto pixabay 327020 750x500 1

U BiH je zvanično potvrđeno – vakcine stižu najkasnije početkom februara. No, ta informacija nije umanjila odgovornost onih koji su našu zemlju doveli na listi zemalja rekordera po kašnjenju u početku imunizacije. Dok je pod pritiskom javnosti tek sada objelodanjeno kada će prve doze biti dostupne bh. građanima, broj oboljelih i umrlih raste. Danas 602 pozitivna slučaja, 33 preminulih. Među njima i 30-godišnjakinja.

“Zbrinjavajući druge i sam si postao Covid pacijent, laka ti crna zemlja bosanska”. Ovo je jedan od primjera oproštaja zdravstvenih radnika od svojih kolega preminulih od posljedica zaraze korona virusom.

“Sarajevski hirurg preminuo od posljedica korona virusa”
“Od posljedica korone preminuo još jedan ugledni doktor”
“Banjaluka: Doktor preminuo nakon mjesec dana borbe s korona virusom”
“Na Podhrastovima umro medicinar Hitne pomoći”
“Ljekar UKC-a izgubio bitku protiv koronavirusa”

Naslovi poput ovih postali su prečesti i vrlo uznemirujući za građane, posebno ako u obzir uzmemo činjenicu da npr. u Sloveniji nijedan ljekar nije umro od korone. Dok iznova i iznova brojimo dane do nekog nikad do kraja sigurnog datuma stizanja vakcine u BiH, brojimo smrti…

“Podaci govore da je BiH po smrtnosti četvrta u svijetu. Prema nekim podacima Republika Srpska je na broju jedan, ako uzmemo da RS ima milion stanovnika, a imamo čini mi se 1.830 smrtnih slučajeva. to znači da smo na broju jedan. Ja sam negdje napisao na društvenim mrežama da smo mi prava sirotinjska država, da gledamo druge kako se vakcinišu. Čisto sumnajm da će vakcina stići u februaru ali i ako stigne to će biti neke simbolične doze vakcina”, kazao je Elvir Padalović, novinar Buke.

Copy

Iz Instituta za javno zdravstvo RS najava da uskoro dolazi Pfizerova vakcina, krajem februara i Sputnjik V.

Mi imamo informaciju da će u prvom kvartalu 2021. godine biti. Tačan datum još uvijek nemamo. Ono što se sigurno radi, to je ubrzana priprema za prihvat vakcine, pošto imamo informaciju da će prvo doći Pfizerova vakcina, pa samim tim da možemo logistički biti spremni. Sputnjik V očekujemo krajem februara”, rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Federacija BiH je kroz COVAX mehanizam u prvom krugu nabavke osigurala 800.000 doza vakcina, koje će se nakon prve početne isporuke koja se očekuje krajem mjeseca odnosno početkom idućeg mjeseca, dalje sukcesivno dostavljati.

“Prema informacijama koje je Federalno ministarstvo zdravstva dobilo od Ministarstva civilnih poslova BiH, kroz COVAX mehanizam se krajem januara, odnosno početkom februara očekuje isporuka prvog manjeg kontingenta cjepiva protiv COVID-19 proizvođača Pfizer u Bosnu i Hercegovinu”, saopćeno je iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Rifat Rijad Zaid iz Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, istaknuo je za N1 da nije optimista da će aktuelni ministar Vjekoslav Mandić ispuniti to obećanje, odnosno da će doći tada vakcine.

“Opet ćemo biti prevareni. Da bismo imali vakcine, trebali smo potpisati direktne ugovore sa proizvođačem koji su osigurali da dobiju odobrenje od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), odnosno u ovom slučaju sa Pfizerom. Mi smo u oktobru trebali potpisati direktni ugovor i sa vakcinisanjem krenuti u decembru kao što je krenula na primjer Srbija koja nije u Evropskoj uniji. Mi čekamo Covax mehanizam koji je nesiguran”, naveo je.

Doktorica Mia Blažević iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH naglasila je da želimo što prije dobiti tu vakcinu.

“To je jedna od najboljih javno zdravstvenih intervencija, što je prije dobijete što prije imate procijepljenost, to bolje za vas. Cjepivo je plaćeno, cjepivo je naručeno, mi čekamo, Mi smo spremni i čekamo kada će doći. Na žalost, voljnost građana da se vakcinišu nije velika, istraživanje govori da je ispod 50 posto”, rekla je Blažević.

Gdje postoji volja, postoji način, nabavka vakcine stvar je političke volje, poručuje mikrobiolog iz Velike Britanije Branko Rihtman.

“U čemu je problem? Treba samo napraviti tendere, napraviti stvari na legalan način, ali izgleda da oni kažu ako nam ne dozvolite da to napravimo na način koji će i nama obezbjediti neke pare, onda mi to nećemo ni uraditi. Kakva je to izjava? Treba utraditi stvari legalno i onda nema nikakvih problema, nema razloga da se bilo ko boji. Ako BiH ostane država u kojoj je većina nevakcinisana, po kojoj se virus slobodno širi, druge zemlje će jednostavno zatvoriti svoje granice sa BiH. Da ne govorimo o tome kako se život u BiH neće vratiti u normalu, ljudi će nastaviti da umiru, zdravstveni radnici koji su izloženi većoj opasnosti nastaviće da umiru”, rekao je Rihtman.

I onda dolazimo ponovo na početak priče o smrti, odnosno početak priče o prošlom proljeću – možda budemo u istoj, samo malo mutiranoj situaciji, u kojoj smo bili tad. Mogućnost pojave novog mutanta virusa, kažu stručnjaci, raste sa vremenom čekanja vakcine. Političko ili pitanje života, saznaćemo “krajem januara, odnosno početkom februara”

N1

Prethodni članakMutirani koronavirus naučnike posebno brine zbog uticaja na djecu
Sljedeći članakFacebook ukida “lajkanje” na javnim stranicama